Határszemlét tartott a képviselőjelölt

Lényegesen több illegális határátlépési kísérlet történt a déli határszakaszon idén, mint akár egy évvel korábban. A határközelség miatt a homokháti térségben élőket közvetlenül érinti az illegális bevándorlók folyamatos jelenléte. Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje határszemlén vett részt a térségben a település polgárőreivel.

Nyolc csoportban 166 határsértőt tartóztattak fel a magyar rendőrök osztrák kollégáikkal, valamint a katonákkal és polgárőrökkel együttműködve egyetlen éjszaka Csongrád-Csanád megyében – közölte a rendőrség honlapján.

A Szeged-Gyálarét, Ásotthalom, Mórahalom és Röszke külterületén feltartóztatott csoportok tagjai szomáliai, szír, török, indiai, algériai, kongói, tunéziai, marokkói, burundi és afgán állampolgárnak, valamint palesztinnak vallották magukat. Ezt azonban nem tudták igazolni, ezért visszakísérték őket a határzárhoz.

Ez csupán egy azok közül a naponta megjelenő rendőrségi hírek közül, amelyek az illegális migrációt részletezik. Akik pedig ezt még most is testközelből érzik, azok a déli határszakasz menti településeken élők. Nekik az illegális migráció napi problémát jelent. Ezt a helyzetet próbálta bemutatni csütörtök este Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje, aki a polgárőrökkel közös határszemlén vett részt Mórahalom térségében.

Mihálffy Béla a határkerítés közelében elmondta, nagyon súlyos a probléma, hogy minden nap egy újabb csata kezdődik az illegális migránsokkal. Arról is beszélt, hogy van, akiknek sikerül átjutniuk a határzáron, de a rendőrök, a katonák, a polgárőrök és a mezőőrök meg tudják fékezni a határra rontók jelentős részét.

Adatokat is mondott a képviselőjelölt. Ezek szerint az elmúlt egy hónapban a mórahalmi polgárőrök ezer órát járőröztek a határnál. Ez alatt az idő alatt több mint háromezer migránst tartóztattak fel. Mihálffy Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldali politikusok elbontanák a határkerítést, amellyel újabb migránsözön törne a megyére.

A Délmagyarország kérdésére azt válaszolta, hogy ha marad a Fidesz-KDNP kormány, akkor marad a kerítés és a biztonság is, és biztosítva lesz a határt védő rendőri és katonai erő is, akiknek a polgárőrök komoly segítséget tudnak adni.

A kerítésen közben egyre többször próbálnak agresszívan átmászni a migránsok, nem egyszer már rendőrökre is támadtak. A határvédelemben komoly segítséget adnak a helyieknek a külföldi rendvédelmi erők is.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba