Határvédelmi szakmai nap Mórahalmon

Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozatának támogatásával a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége Mórahalmon tartott szakmai napot a határvédelemben részt vevő polgárőrök számára.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség részéről Labancz Balázs r. alezredes, osztályvezető, a Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központ részéről Rácz-Fodor Timotheusz r. alezredes, alosztályvezető, valamint a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Batiz István tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.

Batiz István beszédében kiemelte az esemény fontosságát, mint fogalmazott, a határvédelmi polgárőrök elméleti tudásának frissítése és az új ismeretek megszerzése fontos a gyakorlati szolgálatellátások során.

Sárközi László szakmai alelnök bevezetőjében először az ünnepek előtti aktuális feladatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte az internetes bűnözés elleni aktív fellépést a polgárőrség részéről. Elmondta, a Csongrád – Csanád Vármegyei Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztálya a rendezvényre minden aktuális kiadványt, szórólapot, prospektust rendelkezésre bocsátott és a polgárőr tagok részére elérhetővé tett. Továbbá szó esett a „Gondoskodó” polgárőr program keretein belül a „Gondosóra” programról és az EDR rádió szabályszerű használatáról is.

Labancz Balázs r. alezredes értékelte a határvédelmi polgárőrök 2023. évi munkáját és ismertette a 2024. évre várható feladatokat. Továbbra is kérte a határvédelmi polgárőr tagok önként vállalt szolgálatellátását a déli határszakaszon. Végezetül bemutatta a rendőrség összetett munkáját az átkelőhelyeken és a zöldhatáron.

A rendezvényen résztvevők betekintést nyerhettek a Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központba, ahol Rácz-Fodor Timotheusz r. alezredes, alosztályvezető bemutatta az épületet és a technikai felszereléseket. Ismertette az irányító központban szolgálatot ellátó rendőrök feladatait, valamint azt, hogy a kint lévő rendőri állományt hogyan irányítják egy-egy helyszínre, ha gyanús személyeket, csoportokat vagy az ideiglenes biztonsági határzár rongálását észlelik.

A napot Sárközi László szakmai alelnök összegezte. Elmondta, hogy a rendezvényen új elméleti és gyakorlati információkhoz jutott a megjelent közel 50 fő polgárőr.

(fotó: Polgárőrség)