Honvédségi toborzó

Az elmúlt évek sikereire alapozva a Magyar Honvédség ismét lehetővé teszi a jelentkezést az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ). A programra való jelentkezés határideje 2023. március 1. A sikeres felvételi eljárást követően az alapkiképzésre pedig 2023. március 13-án lesz a bevonulás.

Az új típusú szolgálati formára nagykorú, belföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek legalább általános iskolai végzettségük van. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A teljes program 6 hónapos. Az első két hónapban a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami 2023-ban bruttó 232.000.-Ft (nettó 154.270.-Ft). Aki a program második, 4 hónapos részét is vállalja egy műveleti besorolású alakulatnál, annak a garantált bérminimum jár havi fizetésként, amely 2023-ban bruttó 296.400.-Ft (nettó 197.106.-Ft). Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. A képzés bármikor megszakítható, a hatodik hónap végén pedig még egyszer hat hónappal meghosszabbítható.

A Magyar Honvédség új kiképzési rendszere az „Egységes Alapkiképzési Program” (EAP) lehetővé teszi, hogy az önkéntes vagy szerződéses katonai szolgálatot vállalok kiképzése lakóhelyéhez közeli településen kerüljön végrehajtásra. A kiképzést a jelentkezők, mint tartalékos közkatonák kezdik meg, mely során bruttó 399.180.-Ft, nettó 265.454.-Ft (25 év alattiak esetében 325.332.-Ft) illetményre jogosultak.

Az Önkéntes Katonai Szolgálat ismételt indulása mellett vármegyénket érintő kiemelten fontos hír, hogy 2022. szeptemberében megkezdődött az oktatás az ország második honvéd középiskolájában a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Hódmezővásárhelyi Tagintézményében, amelyben a középiskola 4 éves honvéd kadétMagyar Honvédség KIKNYP 12. Hadkiegészítő és Toborzó IrodaCím: 6724 Szeged, Boross József utca 5. | Telefon: +36 (62) 544-070közismereti (gimnáziumi) képzést emelt óraszámú angol nyelvi oktatással, illetve 5 éves honvéd kadét ágazati szakképzést kínál leendő diákjai számára. Az ágazati szakképzés keretein belül az érettségi mellett gépjárműmechatronikai technikusi vagy infokommunikációs hálózatépítő és – üzemeltető technikusi végzetséget kaphatnak majd kezükbe a végzett diákok.

A kadétok ingyenes kollégium elhelyezése a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár nőtlen szállóján, felújított, önálló vizesblokkal ellátott 2-4 ágyas szobákban történik. Nagy segítséget nyújthat a növendékek és családjuk számára továbbá a Béri Balogh Ádám Ösztöndíj is, mely a honvéd kadétoknak alanyi jogon jár, és amelynek összege a tanulmányi átlagtól függően akár 67.000.-forint is lehet havonta.

Érettségi után továbbtanulni szándékozók részére a Magyar Honvédség az Altiszti Akadémiát és az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvéd Tisztképző Karát ajánlja.

A szentendrei székhelyű Altiszti Akadémia biztosítja az „Acélkocka” programon keresztül a Magyar Honvédség altiszti állományának utánpótlását. Az 1 éves nappali, bentlakásos, iskolarendszerű oktatás, kiképzés során kerülnek felkészítésre a pályakezdő őrmesterek. A kiképzés első napjától bruttó 482.231.-Ft, nettó 320.684.-Ft fizetés illeti meg a kiképzendőket. Jelentkezni a vármegyei toborzó iroda ügyfélszolgálatán, 2023. június 23-ig lehet.

2022. szeptemberétől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE-HKK) hallgatói a Magyar Honvédség szerződéses állományának tagjaként kezdik meg tanulmányait. Ennek köszönhetően illetményben részesülnek, melynek összege az I. évfolyamban a 25 év alattiak adókedvezmény érvényesítésével havi 270.800.-Ft, míg a IV. évfolyam számára már 311.874.-Ft. Az NKE-HKK az alábbi szakokat indítja: katonai vezető, katona logisztika, katonai üzemeltetés, állami légiközlekedés. Jelentkezési határidő 2023. február 15.

Letölthető tájékoztató