Hungarikumokat népszerűsít a mórahalmi egyesület

Hárommillió forintot nyert a mórahalmi SZÉP-KÖR Környezetvédelmi és Városszépészeti Egyesület az 1000 Év Parkja hungarikumokkal kapcsolatos anyagának népszerűsítésére.

– Az egyesület nevében is benne van, hogy a környezet- és természetvédelem iránt elhivatottan igyekszünk tenni a városért és a lakosok szemléletformálásáért. De a kulturális életben is részt veszünk, önszerveződő csoportokat támogatunk, foglalkozásokat tartunk. Sokrétű a tevékenységünk – foglalta össze röviden a SZÉP-KÖR Környezetvédelmi és Városszépészeti Egyesület tevékenységét az egyesület elnöke, Kovács Ildikó.

Az egyesület a hazai és a külhoni nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésének támogatására az Agrárminisztérium által kiírt pályázaton 3 millió forintot nyert nemzeti értékeink múzeumpedagógiai tolmácsolására. Az Agrárminisztérium kiírásán – amelyen 1 millió és 4 millió forint közötti összeg volt elnyerhető – települési, tájegységi értéktárak létrehozását, valamint a Kárpát-medencei hagyományos öltözetkultúra továbbörökítését jelölték meg témaként. A mórahalmi egyesület több éve pályázik.


Hungarikumokról szóló tárlatot népszerűsít a SZÉP-KÖR Egyesület. Erről Kovács Ildikó, az egyesület elnöke beszélt.
Fotó: Kuklis István



– Tavaly az 1000 Év Parkjában egy új kiállítóteret alakíthattunk ki, amire szintén pályázaton nyertünk pénzt. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttünk olyan nemzeti értékeket, hungarikumokat, amelyek az 1000 év Parkjában található makettekhez, vagy az azok eredetijének otthont adó településekhez valamilyen módon köthetők. Például megtalálható a tokaji kaszinó makettjéhez kapcsolódóan egy több mint 100 éves tokaji aszú – magyarázta Ildikó.

Egész pontosan az előző pályázatra építették rá a mostani, nyertes pályázatot. A kiállítást próbálják meg ismertebbé tenni, de nem reklámokkal és marketingtevékenységgel.

– Ismeretátadás és szemléletformálás az elsődleges célunk. Szeretnénk ebbe diákokat és pedagógusokat is bevonni. A tanároknak egynapos tematikus workshopokat szervezünk, megismerhetik a gyűjteményt és az ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai szolgáltatásokat, de a park szolgáltatásait is. A diákoknak táborokat szervezünk, akik ugyanezekkel ismerkedhetnek meg más formában – tette hozzá az egyesület elnöke.