Hurkával és kolbásszal kedveskedtek a mórahalmiaknak

Több mint hatszáz kilogramm élősúlyú sertést ajánlottak fel a mórahalmi gazdák szomszédaik örömére. A városi karácsonyi ünnepség látogatóit sült hurkával és kolbásszal vendégelték meg péntek este.

Több mint húszéves hagyomány immár Mórahalmon, hogy a helyi gazdák sertéseket ajánlanak fel a köz javára. Az állatokat közösen dolgozzák fel, az azokból készült ételekkel pedig a város lakosságának kedveskednek. Az előkészületek mindig a negyedik adventi vasárnap hetében zajlanak. Idén három, összesen 617 kilogramm élősúlyú sertést vágtak le a Balástyai Nyugdíjas Klub telephelyén. Az állatokat mindig hagyományos módon dolgozzák fel, ezzel is életben tartva a disznóvágások tradícióját a térségben.

A gazdakör idősebb tagjai a vágásokon évről évre átadják a fiatalabbakban, fiaiknak és unokáiknak tudásukat.

Vass Antal, a gazdakör elnöke lapunknak elmondta, a munka közben mindig összekovácsolódik a csapat, így a jótékony célon túl ők is feltöltődnek és jól érzik magukat ezeken a decemberi alkalmakon.

– Idén körülbelül harmincan jöttünk össze a disznóvágásra, nagyon jó hangulatban telt most is. Több mint ezer adaggal készültünk, mindenki jóllakik. Nagyon jó érzés adni, fontosnak tartjuk, hogy a település összetartson – mondta.

Munkájuk gyümölcsét a pénteki adventi gyertyagyújtás és városi ünnepség keretében osztották meg a lakossággal. Az Aranyszöm Rendezvényház mögött felállított sátort sült hurka és kolbász illata töltötte meg.

– A tanyavilágban, amelyből Mórahalom városa összeszűrődik, különleges kultúrája és elkötelezettsége élt az emberi összetartásnak. Bár a tanya elszigetelt életforma, de amikor az embereknek módjuk és lehetőségük nyílt arra, hogy vendégül lássanak valakit, mindenüket képesek voltak a közös asztalra feltenni. Mórahalom ezt a kultúrát, az egymás iránti elkötelezettséget, törődést őrzi a gazdatársadalmában, de ugyanez elmondható a nyugdíjas és sportklubjainkról vagy a civil szervezetinkről is. Mórahalom addig marad emberarcú kisváros, amíg ezt a belső lelkületét meg tudja őrizni – mondta Nógrádi Zoltán polgármester.

Forrás: delmagyar.hu