Ikonikus helytől búcsúznak, bontják az egykori TSZ-épületeket a város központjában

Nagyszabású munkálatok kezdődnek Mórahalmon. Hamarosan elkezdik bontani a város egykori kultikus helyét, a TSZ-udvart a városháza és a Vanilla étterem mögött. A területen a bontás után közműhálózatot építenek ki, majd a kialakult zöldmezős beruházási területen társasházas övezetet alakítanak ki.

Örömmel tölt el, hogy bár egy helytörténeti szempontból fontos komplexum tűnik el a TSZ-udvar bontásával, a helyi lakosságot szolgálja majd a városrész modern, élhető formában – írta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere közösségi oldalán annak kapcsán, hogy hamarosan elkezdődik a városháza és a Vanilla étterem mögötti területen az egykori TSZ-épületek bontása. A hét épületet már kiürítették, a vállalkozó hamarosan elkezdi a munkát.

Itt volt az egyik termelőszövetkezet központja, az irodai bázis és a gépműhelyek. A rendszerváltáskor magánkézbe került az egész, több helyi nagy gazda összefogott, és megvették. Az önkormányzat távlati tervei közt régóta szerepelt, hogy egy úgynevezett társasházi lakóparkot hozzon létre, amire hosszú ideje ez a terület volt kijelölve. Most adódott rá lehetőség, hogy meg tudta vásárolni az önkormányzat a területet. Természetesen nem úgy, hogy mindenkit kihajítottunk belőle, hanem mindenkinek kulturált körülményeket biztosítottunk máshol vállalkozása folytatásához – magyarázta Krisztin István, a projekt műszaki ellenőre. A szakember hozzátette, hogy az épületeket a helyi televízió, a Móra-Net TV stábjának segítségével megörökítették az utókor számára.

A bontás után felszedjük az alapokat is, a meglévő utakat, útburkolatokat, és utána a közműfejlesztés a következő lépés. Kiépítjük a közműhálózatokat a leendő utak alatt, és egy zöldmezős beruházási terület jön létre itt, a belváros szívében, ahova társasház-építéseket tervez az önkormányzat – folytatta a szalember. Ehhez már keresik a befektetőket, mert a területen nem az önkormányzat fog társasházat építeni, hanem a teljesen közművesített telkeket biztosítja a beruházáshoz az építési vállalkozó számára.

Mi volt a tsz?

A mezőgazdasági termelőszövetkezet (magyar rövidítése: TSZ vagy MGTSZ) az agráriumban létrejött önkéntes szövetkezést, illetve korábban az egyes szocialista országokban a kollektivizálás során létrehozott gazdálkodó szervezeteket foglalja magában.


Fotó: Török János

Forrás: delmagyar.hu


Mórahalmiak figyelem:

2024. február és március hónapban az IntaktBau Kft. a Mórahalom, Szegedi út 4/A alatti volt Tsz udvar épületeinek bontását végzi, hogy egy "Új Városközponthoz" méltó, modern társasházi, többszintes lakóépületek kialakítása valósulhasson meg. A munkálatok ideje alatt hétköznapokon 7-17 óra között zaj- és porszennyezés valósulhat meg, amiért szíves megértésüket és türelmüket kérjük.A kivitelezés felelős műszaki ellenőre: Krisztin István telefonos elérhetősége munkaidőben 62/281-022/165