Járási értékekről forgattak kisfilmet

Hatrészes, a mórahalmi járás települései értékeit bemutató kisfilmet forgatott a Móra-Net Televízió. A négytagú stáb egy évig dolgozott filmeken, amelyeket iskolák, könyvtárak kapnak meg.

– Ez egy alulról jövő, civil kezdeményezés volt, a projekt címe is ez: Civil kezdeményezés a Mórahalomi járás természeti és kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzése érdekében. Ez hat kisfilmet jelent, amelyek oktatási segédanyagként a járás települései értékeinek bemutatásával hozzájárul a helyi értékek megőrzéséhez, továbbadásához, a helyi identitás megerősítéséhez, ezáltal a települések népességmegtartó erejének növeléséhez. A Móra-Net Televízió archív anyagainak felhasználásával fel tudtuk ölelni az elmúlt egy évtizedet – mondta Duka Félix, a Móra-Net Televízió főszerkesztője, a kisfilmek rendező-operatőre.

A 15 millió forintos pályázati pénzből elkészült 15-20 perces kisfilmek témái a következők: tanyák a Homokhátságon, hit-vallás, ünnepek napjainkban a Homokhátságon, homokháti települések gasztronómiai különlegességei, a semlyék titkai és a szikes tavak újratöltve. Az első részben bemutatják a tanyát mint életteret, és mint gazdasági, turisztikai funkcióval ellátott épületet. A hitről szóló epizódban homokháti templomokat, hagyományos egyházi ünnepeket mutatnak be, majd következnek a helyi közösségformáló rendezvények – Homokháti Sokadalom, Spárgafesztivál, TraktorShow, Rózsa Sándor Fesztivál. A filmekben a járás minden települése szerepet kap. A kisfilmeket négytagú stáb: Veszalka Krisztina és Tandi Barbara szerkesztők, Szécsi Gábor operatőr és Duka Félix rendező-operatőr készítette.

A filmeket megkapja a mórahalmi járás minden településének – Mórahalom, Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés, Zákányszék és Zsombó – általános iskolája, könyvtára és művelődési háza. Az alkotásokat hamarosan filmbemutatóval egybekötött rendezvényen adják majd át a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban. Az elkészült filmeket természetesen a mórahalmi városi televízió is műsorára tűzi háromszori ismétléssel.

Forrás: delmagyar.hu