Jelentős anyagi támogatást kapnak a mórahalmi mezőőrök

A Kormány a 1574/2022. (XI. 28.) Korm. határozata alapján mindösszesen 79 519 200 forinttal támogatja a határvédelemben és a migrációs nyomás megfékezésén dolgozó szerveket a további működésük érdekében.

Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa-Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezei őrszolgálata jut anyagi forráshoz, Mórahalom öt mezőőri szolgálata 26 millió 506 ezer forint támogatásban részesül. A témában megtartott sajtótájékoztatón Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta, a támogatás egyrészt a személyi költségek finanszírozását szolgálja, másrészt a dologi költségeket, így a fegyverzetet, ruházatot, gépjármű üzemben tartást, valamint a mindennapos működési költségeket biztosítja. Ezen kívül a lovas és kutyás szolgálatok fenntartásának is fedezetéül szolgál. A polgármester hangsúlyozta, a migrációs nyomás fokozódása egyre nehezebb helyzetet teremt a térségben élők számára.

– Elsősorban a határ mentén, a tanyákon, külterületeken élők sínylik meg ezt a helyzetet, a migránsok károkat okoznak a gazdálkodóknak, egyre több feszültséget, bizonytalanságot okoznak. Átalakul a generációs rendszer, egyre erőszakosabb, markánsabb viselkedéssel kell szembe nézni a polgárőröknek, rendőröknek, mezőőröknek és a határőröknek. A mindennapi életben az embercsempészet fokozódását is észlejük, ennek járulékos következményei pedig egyre zavaróbbak a hétköznapokban. Az elhagyott autók, a rengeteg szemét, a mezőgazdasági károk és a szubjektív biztonságérzet romlása is jellemző. Annak érdekében, hogy ezzel meg tudjunk birkózni, egy 3 pilléren alapuló együttműködést fogalmaztunk meg. Egyrészt a határrendészeti feladatok végrehajtása során folyamatosan pontosítjuk a teendőket, amelyekkel az önkormányzatok segíteni tudják a rendőrság és a határrendészet munkáját. Másrészt működtetjük a mezőőri szolgálatokat, harmadrészt pedig szervezzük a civil védelmi rendszert, amely a polgárőrségen alapul. Ez a hármas pillérrendszer az elmúlt fél évben több, mint 10.000 órát töltött a határtérségben, közel 6000 intézkedést foganatosított.

Nógrádi Zoltán a sajtótájékoztatón megköszönte a Kormány támogatását, az Országos Polgárőr Szövetség, annak határvédelmi tagozata, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségét, amiért kiálltak az ügy mellett, segítették kérésük elfogadását a kormányzati színtéren. Nem utolsó sorban a polgármester megköszönte a sajtótájékoztatón megjelent haderőnek a napi 24 órás készenlétet, azt, hogy minden nap kint vannak a területen, gyakran komoly kockázatot vállalva.

Ruzsán egy mezőőri szolgálat működik, ők szintén kaptak támogatást. Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere hangsúlyozta, már nem csak a határ menti területeken fokozódik a nyomás, hanem a belső településeken is. Mint elmondta, bő egy éve jelent meg náluk a migrációs probléma, akkorra tehető az első embercsempész-észlelés, azóta pedig ez egyre gyakrabban fordul elő. Hozzátette, a mezőőrök munkája elengedhetetlen, a lakosok is bizalmukba fogadták és probléma esetén hívják őket.

Nógrádi Zoltán felhívta a figyelmet a térség településein működő migrációval kapcsolatos vészhelyzeti telefonokra, amelyek a nap 24 órájában élnek, azokon bárki, bármikor kérhet segítséget.