Kérdések és válaszok – Emberek a szavak mögött : Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere

A Móra-Net Tv új kezdeményezése egy körkérdés, mellyel közismert térségbeli személyeket szeretnénk kicsit közelebbről bemutatni. E néhány kérdés rövid megválaszolásával nem csak az olvasók tudhatnak meg érdekességeket és ismerhetik meg egy másik oldaláról a polgármestert vagy az igazgatót. Célunk mindezzel az is, hogy játékos formában arra késztessük a kitöltőt, hogy álljon meg néhány percre a hétköznapok monoton teendői közepette, és kerüljön közelebb önmagához.

1.Mikor írt (kézzel) utoljára képeslapot és kinek?

Amikor Kalocsán középiskolába jártam, egy alkalommal hétvégén is bent kellett maradnom egy tanulmányi versenyre való készülés miatt. Mivel nem tudtam hazamenni, Édesanyámnak írtam kézzel egy anyák napi üdvözlő lapot.

2. Mit venne 3000 Ft-ból egy vasárnapi ebédhez?

Mivel feleségem mindig gondosan elkészíti a vasárnapi ebédet, számomra már nem maradna más hátra, mint a desszert beszerzése. Egyik kedvencünk a hagyományos kalács.

3. Három kívánság az aranyhaltól.

Az aranyhal meséjében már régen nem hiszek. Meggyőződésem, hogy az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét és, ha mégsem, akkor azon még dolgozni kell.

4. Mit vett el Öntől és mit adott a koronavírus?

Elvette a baráti együttléteket, az emberi kapcsolatok nagy részét. Nehezen élem meg, hogy az elmúlt évek kemény munkájával megteremtett pezsgő életű település helyett most csak egy szellemvárost látok, ha hétvégén végigmegyek az utcákon. Sok megoldandó feladatot adott.

5. Egy dal, amit szeret, vagy néha eszébe jut.

Szeretünk nótázni baráti társaságban, de most éppen egy könnyűzenei dal jut eszembe, amit az 50. születésnapomon együtt énekeltünk. Balázs Fecó: Nekünk nyílt a végtelen

„Sose hidd, hogy az élet ezer ünnepnappal jár,
De van úgy, hogy a jó barátok várnak rád.”

6. Mit veszített el mostanában?

Néha a türelmemet, de komolyra fordítva a szót a kollégáim feljegyzéseit.

7. Mire a legbüszkébb?

Arra, hogy munkámmal szülővárosomat, Mórahalmot szolgálhatom, melynek dinamikus fejlődéséről sokan elismerően nyilatkoznak.

8. Ha a világon bárkit meghívhatna ebédre, ki lenne az?

Nem minden hátsó szándék nélkül, a város fejlődése érdekében van néhány jelöltem, például Palkovics Lászlót szívesen látnám egy ebédre. Egy tisztázó beszélgetés keretében pedig Lázár Jánost.

9. Az életében elért melyik eredményére a legbüszkébb?

Arra a 26 évre, amióta a mórahalmiak bizalmából városvezetőként dolgozhatok. 25 évesen kerültem a város élére, az itt élőkkel együtt megéltünk nehéz időszakokat és felemelő pillanatokat. Ha egy dolgot ki kellene emelnem, az a mórahalmi fürdő fejlesztése. Egy tisztasági fürdőből az ország egyik elismert fürdőhelyévé váltunk. Mára a turizmus húzóágazattá fejlődött Mórahalmon, segítve ezzel több száz család megélhetését.

10. Melyik a legrosszabb szokása?

Az, hogy túlzottan maximalista vagyok a munkában és ezt a körülöttem lévőktől is elvárom.

11. Melyik volt élete legboldogabb napja?

Sok ilyen van: gyermekeim születését semmi nem tudja felülmúlni, de boldogsággal töltött el az is, amikor országgyűlési képviselőként beléphettem a parlament kapuin.

12. Bakancslista első sora?

Szeretném, ha folytatódna a város ütemes népességgyarapodása. A bakancslistám első helyén az szerepel, hogy átlépjük a 8000 fős lélekszámot.

Ahogy így végigolvasom válaszaimat, látom, nem tudtam szabadulni a polgármesteri szereptől. Nézzék el nekem, hiszen az elmúlt évtizedekben Mórahalom eggyé forrt életemmel, nem tudom másként szemlélni a környezetem, minden pillanatban településünk jövője van a szemem előtt.