Kétezer hektár öntözését biztosítja a vízpótlás

Terepbejáráson mutatták be csütörtökön Zákányszék és Domaszék között a Homokhátság vízpótlásával összefüggő eddigi beruházásokat. A kormány 1,8 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a feladatra.

Az elsivatagosodás megállítását célzó beruházások több ütemben zajlottak az elmúlt években, a Tisza vize már a zákányszéki Lódri-tóig ér. A folytatásban zárt csőrendszerben jut el a víz Mórahalomig, amelyre a forrás már rendelkezésre áll.

– Kétezer hektár öntözéséhez teremti meg a feltételeket a Homokhátság vízpótlási projektjének következő üteme, amelyre 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány –közölte a Zákányszék és Domaszék közti Ivánszéken, egy szivattyútelep mellett Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester.

A Homokhátság Közép-Európa legnagyobb egybefüggő elsivatagosodó területe. A vízpótlás célja kettős: a környezet hűtésével mérsékelni a légköri és a talajaszály következményeit, valamint csökkenteni a felszín alatti vízkészlet használatát.A folyóvizet előbb az Algyői-főcsatornába emelik, ahonnan több lépésen át, 22 méteres szintkülönbség legyőzésével juttatható el a Széksósi-főcsatornába, Mórahalom térségébe.Az utolsó nyolc kilométeren nyomócső kiépítésére van szükség. Ebből 1,8 kilométernyi szakasz már elkészült, a további 6,2 kilométer kivitelezésére pedig 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány.

– Víz nélkül nincs élet. A térség jövőjének a záloga ez a csatorna –kezdte Mihálffy Béla. A Fidesz-KDNP Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott, víz nélkül nincs mezőgazdaság, élelmiszeripar, nincs élelmiszer és nem tartható fenn a Homokhátság zöldség- és gyümölcstermesztő kultúrája.

Oltványi Gyula mórahalmi önkormányzati képviselő, a térség első öntözési közösségének egyik alapítója elmondta, a gazdálkodók a csoportokba belépve 70 százalékos támogatásra pályázhatnak a földjüket ellátó öntözési eszközök beszerzéséhez. A közösségek működése pedig segíti az összehangolt, takarékos vízhasználatot.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János