Kiemelkedő magyar siker az EUCF első pályázati felhívásán – Mórahalom is szerepel a pályázók között

Mórahalom is jól szerepelt a magyar önkormányzatok közül az EUCF első felhívásán, ahol 11 a országgal folytatott versenyben a 11 nyertes között 4 magyar pályázó található a lista első felében. A sikeres pályázók között van Mórahalom, Gyöngyös, Hódmezővásárhely, valamint a Veszprémi Five konzorcium, azaz Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota.

Az EUCF – Városokkal a városokért – a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című európai projekt első felhívására 2020. október 2-ig várták a települési önkormányzatok és önkormányzati társulások pályázatait.

A felhívásra 9 magyar pályázat érkezett be, amiből egy a formai szempontok alapján kiesett, a szakmailag értékelt 8 pályázatból 4 nyerte el a pályázatonként 60 000 eurós támogatást, ami kiemelkedően jó arány.

A pályázati kiírás célja, hogy lehetőséget biztosítson városoknak, településeknek illetve azok konzorciumainak éghajlatvédelemmel, megújuló energiával kapcsolatos konkrét beruházási koncepciók kidolgozására.

A program olyan települési önkormányzatok számára biztosít lehetőséget, amelyek rendelkeznek Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervvel (SECAP), Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP) vagy konkrét célkitűzéseket tartalmazó helyi klímastratégiával. Az EUCF ösztönzi az önkormányzatok összefogását is, így kisebb helyi önkormányzatoknak – erőforrásaik egyesítésével – lehetőségük van közös támogatási kérelmek benyújtására is.

Az EUCF nem a tényleges beruházásokat finanszírozza, hanem azok megfelelő előkészítését – (műszaki) megvalósíthatósági tanulmányok, jogi, gazdasági és pénzügyi elemzések, kockázatelemzés, stb. – egy beruházási koncepció kidolgozása révén.

Az EUCF projekt ideje alatt összesen négy alkalommal lehet pályázatot benyújtani a támogatási keretre, az alábbi időszakokban lehet a továbbiakban még pályázni:

– 2021. március-április

– 2021. október-november

– 2022. május-június