Kisfilmeket forgat a Móra-Net Tv

Tanyákat, templomokat, tájakat, ünnepeket, gasztronómiai különlegességeket mutatnak be a Homokhátságról.

Civil kezdeményezésre, pályázati pénzből a Mórahalmi járás természeti és kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzése érdekében hat kisfilmet forgat a Móra-Net Tv. Ennek célja a helyi hagyományok, értékek megőrzése az utókor számára, a járás települései értékeinek bemutatása és továbbadása az iskolás korosztálynak és a teljes lakosságnak, ami a tervek szerint hozzájárul a helyi értékek megőrzéséhez, továbbadásához, a helyi identitás megerősítéséhez, ezáltal a települések népességmegtartó erejének növeléséhez.

A témák a következők: Tanyák a homokhátságon, a tanya mint élettér bemutatása, változások a tanya funkcióiban az elmúlt 50 évben; Hit – vallás: homokháti templomok bemutatása; Ünnepek napjainkban, a homokháti települések gasztronómiai különlegességei; A sömlyékek titkai az éghajlatváltozás és az emberi beavatkozás következtében, eltűnőfélben lévő, korábban értékes madárvilággal rendelkező szikes tavak bemutatása. Minden film úgy járja körbe az adott témát, hogy közben a lehető legtöbb települést érintse a bemutatás. A filmekben a járás minden települése szerepet kap.

Veszelka Krisztina, a filmek egyik szerkesztője, a Móra-Net Tv munkatársa elmondta, eddig egy film készült el: a szikes tavakkal kapcsolatos.

"Nagyon szerettük és korábban is szívünkön viseltük a sorsukat. A filmben a főszerepet a mórahalmi Nagyszéksós-tó és annak rehabilitációja, valamint a zákányszéki Lódri-tó kapta, amely az utóbbi években megint előtérbe kezd kerülni, és talán hasonló módon visszanyerheti eredeti formáját. A második film, amelyen már dolgozunk, a gasztronómiával kapcsolatos, ez szintén szívünkhöz közel álló téma. A középpontban a homokhátság böllérnapjai, disznótoros hagyományai lesznek."– mondta a szerkesztő.

Forrás: delmagyar.hu