Kószó bácsi milliói – Az úszómedence támogatójára emlékeztek Mórahalmon a Magyar Parasport Napján

A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018 óta, idén negyedik alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Parasport Napját február 22-én.

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a parasportok és a parasportolók megünneplésére „LÉLEKMOZGATÓ” programjával ismét megemlékezésre hívta a köznevelési intézmények mellett Magyarország összes települését. A felhíváshoz Mórahalom is csatlakozott, felelevenítve Kószó Dezső életútját, akinek köszönhetően az 1980-as években elindulhatott egy úszómedence építése a városban.

Nagylelkű adomány az úszómedencéért

Volt egyszer egy haladó szellemű, 6 elemit végzett sikeres vállalkozó Mórahalmon, aki bebizonyította, hogy sérült, mozgásában korlátozott emberként is lehet jelentős eredményeket elérni és egy közösség aktív tagjának lenni.

Kószó Dezső 2 millió forinttal járult hozzá, hogy 1986-ban megkezdődhessen a mórahalmi tisztasági fürdőben az első úszómedence építése. Az akkoriban kimagasló adománynak számító összeggel végső soron azt szerette volna a támogató, hogy a mórahalmi diákok megtanulhassanak úszni. Saját szavait idézve: „… hogy evvel is segítsük itt a falut és a hírnevet”.

Az 1965. óta tisztasági fürdőként üzemelő intézményben az első jelentős minőségi változás volt a Dezső bácsi és a település közös anyagi befektetésével megvalósuló medence kialakítása.

Egy szerencsétlenül végződött betegségtől az országos hírű vállalkozásig

Kószó Dezső 1916-ban született, a mórahalmi Madarász-tó mellett nőtt fel, 8 gyerekes földműves családban. 17 éves korában, éjszaka halászott a Madarász-tóban, felfázott, hátgerincüreg gyulladást kapott, ezért mindkét lába lebénult.

1940-ben a családtól kapott kölcsönökből nyitotta vegyesboltját. 1970-ben műszaki cikkek kereskedésére állt át. Piaci rést látott a főleg mezőgazdasággal foglalkozó településen a gépalkatrészek pótlásában.

Néhány év alatt híre ment az üzletének, az ország minden pontjáról jártak hozzá alkatrészekért mezőgazdasági gépekhez, traktorokhoz, autókhoz. Használt vagy mások által kidobásra ítélt gépalkatrészek felújításából és eladásából tett szert vagyonára.

Megfilmesített élet

Kószó Dezső üzleti és magánéletétől Csőke József, szegedi születésű rendező készített dokumentumfilmet 1984-ben a MAFILM gondozásában „Kószó Dezső milliói” címmel. A dokumentumfilmet a hazai mozik mellett nemzetközi filmfesztiválokon is vetítették: a 27. Nemzetközi Lipcsei Dokumentumfilm – Rövidfilm héten 1984. november 23–29. között, és az 1985. márciusi tamperei filmfesztiválon is.

Ebben a filmben Dezső bácsi saját szavaival mondja el életét, a jó üzleti érzékének köszönhető vagyoni gyarapodását. A filmben arról is mesél, hogy milyen erőfeszítéseket tett a Madarász-tó megmentéséért. Az akkori tanácselnök, Murányi György is megszólal a filmben és vall arról, hogy Kószó Dezső hogyan járult hozzá a település feladatainak ellátásához, akár gépi munkákkal, akár anyagilag.

Mórahalom ma is hálás Kószó Dezsőnek

Kószó Dezső nagy utat tett meg. A földműves család szegény gyermekéből, mozgáskorlátozottként a ’80-as évek elejére milliomossá vált. Vagyonát a közösség támogatására, a meglévő értékek megóvására használta. Neve, a „Kupola Dezső” mai napig ismert…

Mórahalom hírneve a fürdőnek nyújtott támogatásának is köszönhető. A medence megépülése után köszönetként emléktáblát állítottak az adományozónak. Kószó Dezső neve előtt ma is tisztelettel adózik a város, így a parasportolók napja alkalmából elevenítették fel tetteit és életét a helyi iskolában. A Kószó bácsi milliói című filmet osztályfőnöki órákon láthatták az általános iskolás korú gyerekek, nagyrészük korábban még sosem hallotta ezt a helyi történetet. A pedagógusok elmondása alapján a film alatti és utáni néma csend a bizonyítéka annak, hogy Kószó Dezső a mai gyerekeknek is példát tudott mutatni kitartásával és önzetlenségével.

A képek Csőke József, Kószó Bácsi milliói című filmjéből származnak.