Kötetbe foglalták nekünk Homokország egyedi ízeit
Homokország ízei címmel, egy határon átnyúló szerb–magyar projekt részeként az egyetemmel közösen készített könyvet homokháti ételekről a Móra-Tourist Nonprofit Kft.
– Idényjellegű, helyi alapanyagokból, helyi fűszerekkel készült, helyi termékeket szerettünk volna népszerűsíteni, felhívni a figyelmet arra, hogy ezekből mennyi mindent el lehet készíteni – mondta Stampf Mariann, aki 2015 óta vezeti a Móra-Tourist Nonprofit Kft.-t, miközben ajolival és padlizsánkrémmel kente meg a saját készítésű, zsályás, fokhagymás bagettjét.
– Régi mániám, hogy a turizmusban jobban ki kellene használni a helyi alapanyagokat, amelyek például egy reggeli során könnyen bemutathatók, nem kell hozzá konyhát vinni. A turizmusban azt tudjuk megmutatni, amit mi magunk is csinálunk – tette hozzá.
A hiánypótló kiadvány a vidéki és falusi turizmus új megközelítése: kapacitás és kompetencia fejlesztés című projekt részeként készült. A projekt célja, hogy a folyamatosan bővülő helyi turisztikai infrastruktúrát, látnivalókat segítse megismertetni és új, elsősorban a helyi növényismeretre alapozott termékkel bővíteni. Résztvevői a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete, Ökológiai, Néprajzi és Médiatudományi Tanszéke, illetve az Újvidéki Egyetem Gyógyszerészet-tudományi Tanszéke, Erdészeti Intézete és a Palics-Ludas Közvállalat. Célterülete Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék és Öttömös, valamint Hajdújárás, Horgos és Bácsszőlős.
A projektben elkészült a Ludasi-tó, a Szabadkai Homokvidék és a Szelevényi puszta védett területek bizonyos részeinek 3D térképezése. Több mint húsz turisztikai rövidfilm is készült. A kötet pedig a helyi gasztronómiából nyújt egy válogatást az érdeklődőknek és a turistáknak.
– Nemcsak a vendéglátóknak, szállásadóknak, a helyieknek is hasznos a kiadvány, mert tanulhatnak belőle – mutatott rá Stampf Mariann, aki Pusztai Bertalan egyetemi docenssel, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének tanszékvezetőjével közösen állította össze a kiadványt. A Homokország ízei című könyv, amin egy évet dolgoztak, kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a szállás- és vendéglátóhelyek, hotelek kaptak belőle.
Forrás: delmagyar.hu