Kötetbe foglalták nekünk Homokország egyedi ízeit

Homokország ízei címmel, egy határon átnyúló szerb–magyar projekt részeként az egyetemmel közösen készített könyvet homokháti ételekről a Móra-Tourist Nonprofit Kft.

– Idényjellegű, helyi alapanyagokból, helyi fűszerekkel készült, helyi termékeket szerettünk volna népszerűsíteni, felhívni a figyelmet arra, hogy ezekből mennyi mindent el lehet készíteni – mondta Stampf Mariann, aki 2015 óta vezeti a Móra-Tourist Nonprofit Kft.-t, miközben ajolival és padlizsánkrémmel kente meg a saját készítésű, zsályás, fokhagymás bagettjét.

– Régi mániám, hogy a turizmusban jobban ki kellene használni a helyi alapanyagokat, amelyek például egy reggeli során könnyen bemutathatók, nem kell hozzá konyhát vinni. A turizmusban azt tudjuk megmutatni, amit mi magunk is csinálunk – tette hozzá.

A hiánypótló kiadvány a vidéki és falusi turizmus új megközelítése: kapacitás és kompetencia fejlesztés című projekt részeként készült. A projekt célja, hogy a folyamatosan bővülő helyi turisztikai infrastruktúrát, látnivalókat segítse megismertetni és új, el­­sősorban a helyi növényismeretre alapozott termékkel bővíteni. Résztvevői a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete, Ökológiai, Néprajzi és Médiatudományi Tanszéke, illetve az Újvidéki Egyetem Gyógyszerészet-tudományi Tanszéke, Erdészeti Intézete és a Palics-Ludas Közvállalat. Célterülete Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék és Öttömös, valamint Hajdújárás, Horgos és Bácsszőlős.

A projektben elkészült a Lu­­dasi-tó, a Szabadkai Homokvidék és a Szelevényi puszta védett területek bizonyos ré­­szeinek 3D térképezése. Több mint húsz turisztikai rövidfilm is készült. A kötet pedig a helyi gasztronómiából nyújt egy vá­logatást az érdeklődőknek és a turistáknak.

– Nemcsak a vendéglátóknak, szállásadóknak, a helyieknek is hasznos a kiadvány, mert tanulhatnak belőle – mutatott rá Stampf Mariann, aki Pusztai Bertalan egyetemi docenssel, a Szegedi Tu­­dományegyetem Kommuni­káció- és Médiatudományi Tanszékének tanszékvezetőjével közösen állította össze a kiadványt. A Homokország ízei című könyv, amin egy évet dolgoztak, kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a szállás- és vendéglátóhelyek, hotelek kaptak belőle.

Forrás: delmagyar.hu