Lakhatással, munkával segíti a fiatalokat Mórahalom

Egy pályázatnak köszönhetően tizenegy lakást újított és ajánlott fel Mórahalom fiatalok számára.

A pályázat fontos eleme, hogy nemcsak a fiatalok lakhatását, hanem elhelyezkedésüket, beilleszkedésüket is igyekeznek segíteni. Karakásevity-Pámer Hajnalka úgy fogalmazott, visszahúzott a szívük párjával Mórahalomra, ezért nagyon örültek a lehetőségnek.

– Mórahalom önkormányzata 2017 decemberében nyert támogatást „Esély Otthon – otthonteremtés és életpályatervezés Mórahalom ifjúságának” elnevezésű projektjére, ami 2021. szeptember 30-án sikeresen lezárult. A program a Mórahalmon élő fiatalokat célozta meg lakhatási körülményeik javításával, ösztönző juttatások biztosításával, közösségfejlesztő programok és különböző képzések szervezésével – kezdte Csonka Csaba, a mórahalmi önkormányzat munkatársa, akivel az egyik felújított ingatlan, a Délibáb utca 32. előtt beszélgettünk.

Fontos stratégiai cél

Mórahalomra is jellemző volt korábban az elvándorlás, az önkormányzati bérlakásokhoz korábban csak szociális és piaci alapon lehetett hozzájutni, nem volt kifejezetten fiataloknak szóló lehetőség. A városvezetés számára fontos stratégiai cél a fiatalok helyben maradása, az ideköltözés és ezzel a város népességmegtartó erejének, versenyképességének javítása. Összesen hat ingatlant újítottak fel és rendeztek be, amikbe csak beköltözni kellett.

6 lakás, 37 fiatal

A program költsége közel 164 millió forint volt, összesen hat önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanból tizenegy lakást alakítottak ki és újítottak fel. Harminchét fiatal részesült lakhatásban, akik a helyi közéletbe bekapcsolódva közösségi célú önkéntes munkát végeznek a településen.
Csonka Csaba kiemelte a pályázat másik fontos elemét: nemcsak a fiatalok lakhatását, hanem az elhelyezkedését, beilleszkedését is igyekeznek segíteni.

– Ha lakáshoz jutnak a fiatalok, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy itt is maradnak. 45 hónap alatt összesen 15 képzés valósult meg, de önkéntesként közösségi rendezvényeken is részt vehettek a fiatalok – tette hozzá.

Visszavágyott a szíve Mórahalomra. Karakásevity-Pámer Hajnalka a helyi szakképzőben tanít informatika szakos tanárként. Nagy segítség volt családja számára a pályázat, így jutottak lakáshoz. Fotó: Frank Yvette

Minden összejött

A Délibáb utca 32. egyik lakója Karakásevity-Pámer Hajnalka.

– 2015-ben már éltünk Mórahalmon a párommal, aki itt kapott munkát. A munkáltatója biztosított számunkra albérletet, ami nagy szerencse és segítség volt, mert saját erőből akkor nem tudtuk volna a lakhatásunkat megoldani. A tanulmányaim miatt visszaköltöztünk Szegedre, de a szívünk visszavágyott Mórahalomra, ezért 2019-ben, amikor lehetőségünk nyílt a pályázat segítségével lakásbérlésre, nagy örömünkre újra letelepedhettünk a városban. Időközben már a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában dolgoztam mint informatika szakos tanár, így az is nagy könnyebbséget jelentett a számunkra, hogy nem kellett Szegedről bejárnom – mesélte Hajnalka.

A házba nem tudott beinvitálni minket, mert kisfiuk, a másfél éves Andris betegeskedik, de elmondta, hogy mindennel teljesen elégedettek, a körülményekkel a lakhatással és a szomszédokkal is.

– Innen már nem tervezünk továbbállni. Igyekszünk a közösség hasznos tagjaként minden programban részt venni. A közeljövőben szeretnénk bővíteni a családot, három gyermeket szeretnénk, egy már van

– tette hozzá Hajnalka, aki úgy fogalmazott, ő már teljes értékű mórahalminak tartja magát.