Látogatócsúccsal zárt évadot a lovasszínház

Húszezer látogatóval a leghosszabb és legnívósabb évadát zárta szombaton az Aladdin című családi musicallel a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház, amelyet Seres István Pipu, színházigazgató értékelt így, miközben a technikusok a világítástechnikát bontották a Futó-Dobó Lovasközpontban.

– Tizenhét előadásunk volt, amelyből nyolc szabadtéri színházi előadás és koncert, kilenc pedig lovas színházi produkció volt a Futó-Dobó Lovasközpontban. Majdnem 90 százalék feletti látogatottsággal büszkélkedhetünk, ami hatalmas számot jelent – kezdte az idei évad értékelését a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója Seres István Pipu

Néptánckultúra és tévéjáték

Elmondta, nyolc szabadtéri előadásuk közül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című darabja hatalmas sikerrel szerepelt Mórahalmon.


Rekordlátogatottsággal szombaton ért véget a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház hetedik évada, már bontják a színpadtechnikát, de közben a 2022-es évadra készülnek. Fotó: Török János

– Nemcsak azért mert a néptánckultúrát helyezte előtérbe, hanem azért is, mert egy olyan anyaghoz nyúltak, amely a régi időket idézve varázsolta el a tévéműsort ismerők mellett az új nézőket is. Az előadás kuriózuma, hogy ebből a darabból egy tévéjátékot forgatott a Móra-Net TV – mondta az igazgató, aki kiemelte a határon túli színházak produkcióit.

Misszió és egyediség

Idén Nagyvárad járt Mórahalmon, a nyitóelőadást, a Valahol Európábant a Szigligeti Színház állította színpadra, vendégszerepelt a Szabadkai Népszínház az Osztrigás Mici című komédiával.

– Magyar ajkú, határon túli színjátszókhoz kevesen jutunk el az anyaországból, így missziós feladat a számunkra, hogy olyan kulturális élményeket és értékeket képviselő társulatokat próbáljunk elhívni a régióba, amelyeket máshol nem lehet látni. Így jelenhetett meg a színpadunkon Nikola Tesla Végtelen energiája, ami a közel 100 négyzetméteres mozgó LED-panellel, sztárszereplőkkel és a mögötte lévő művészeti munkával két estén keresztül aratott hatalmas sikert a színházkedvelők körében itt, Mórahalmon – magyarázta az igazgató.

Tarolt a Szilaj

– Lovasszínházunk a hetedik évadát tapossa, a nyár második felében, július közepétől augusztus végéig Pintér Tibor társulata miatt telt meg a nézőtér. Telt házas előadások voltak végig. Próbáltunk úgy darabokat választani, hogy minden néző számára kínáljunk kulturális értéket és szórakozási lehetőséget egyaránt. Jó választás volt idén is az operett, de ugyanígy tarolt a Szilaj két előadással, ami tavaly bemutatkozott, de annyira nagy volt az érdeklődés, hogy idén visszahoztuk. Jól döntöttünk, gyorsan elkeltek rá a jegyek, csakúgy mint Rózsa Sándorra, az alföldi betyárra, akinek alakja nálunk megkerülhetetlen – sorolta a direktor.

Értékek és tisztelgés

Seres István Pipu szerint a nyár legnagyobb produkciója az augusztus 20-án színpadra állított Szent László, a lovagkirály volt.

– Ez egy olyan lovasszínházi produkció, amely mindazon lovas értékeket magában hordozza, amit a magyar lovaskultúra az elmúlt több százéves történetében fel tud mutatni. Ezzel méltó módon tudtunk tisztelegni Szent István előtt. Ez volt az az előadás, amelyik a legnagyobb vastapsot kapta és a legnagyobb szeretet övezte a nézők körében. Unikális és különleges volt az idei évad, közel 20 ezer nézőt láttunk vendégül a két és fél hónap alatt, ami rendkívül nagy számnak mondható – tette hozzá az igazgató.

Forrás: delmagyar.hu