„Legyen úgy” – Dés László nyitotta Mórahalom nyári programjait

8 hónap kihagyást követően a mórahalmi Kolo Kulturális Központban adott telt házas koncertet Dés László. A Kossuth és Liszt – díjas zeneszerző az elmúlt évtizedek legendás dalait fűzte egymásba a pandémia utáni első koncertjén.

Május 27-én hosszú idő után újra megtelt a Kolo nézőtere. A közönség fegyelmezett pontossággal alkalmazkodott a védelmi intézkedésekhez, felkészülten és izgatottan várta a nyitás és az élmény pillanatait. A terem elcsendesedett, a színpadi félhomályban pedig megjelent Dés László és zenekara, majd kezdetét vette a csoda. A zene és szöveg találkozása legalább annyira meghatározó a Dés-féle dalokban, mint az a meghitt intim közeg, melyet zenésztársaival teremt. Nemes István, Bereményi Géza, Parti Nagy Lajos és Geszti Péter szövegei finom érzékenységgel fonják körbe a magyar jazz zene egyik legnagyobb alakjának alkotásait, melyhez a visszahúzódó zeneszerző önironikus humora társul. A koncert végig egy utazás, egy nagy utazás, hiszen olyan nagy slágerek ragadják magukkal a hálás publikumot, mint a Vigyázz rám, az Olyan szépek voltunk, vagy az elmúlt évek egyik legnagyobb musical slágere, a Mi vagyunk a grund. S közben végig rabul ejti a hallgatóságot a halk, intim próza, melyen keresztül betekinthetünk Dés László zenei világának kulisszáiba.

A koncert végi taps nem csak a fellépő művészeknek szólt. Szólt az ünnepnek, mely újra impulzusokkal töltötte meg a sokáig kultúrát nélkülözni kényszerülő mindennapokat, s szólt a jövőnek, melyben újra visszatérhet majd hétköznapjainkba a zene, a tánc, a színház és a közösségi együttlét öröme. S talán szólt mindenkihez, jelezve, újra élünk.

Dés László a koncertet követően annyit jegyzett meg, hogy emlékezetes pillanat volt ez, melyet biztosan mesélnek még, hiszen egy kiváló publikumszeretet vette körbe, mely szűnni nem akaró tapssal buzdította a továbbjátszásra. „Maradnék, de mennünk kell” – ezekkel a szavakkal köszönte meg az estét. S mi tudjuk, még velünk marad Dés László, hiszen június 12-én a nevével fémjelzett Valahol Európában című musicallal nyílik meg a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház 2021. évi évada.

Seres István,
a Kolo Kulturális Központ vezetője
és a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója