Lengyel-magyar gazdasági misszió Uniejówban – Mórahalom is képviseltette magát

 A hatnapos nemzetközi konferencia alatt több mint 60 vendég látogatott a lengyelországi Uniejówba, köztük Mórahalom delegáltjai. A rendezvény elsődleges célja a tapasztalatcsere volt a gazdaság különböző területeiről, de főként az egészségturizmus, a megújuló energiaforrások használata, a környezettudatosság, valamint a promóció kerültek a fókuszba.
 A gazdasági misszió fő témája az egészségügyi szolgáltatások és az ökoturisztikai megoldások külföldi piacokon történő népszerűsítése, új állandó üzleti kapcsolatok kialakítása. A meghívott küldöttségek részt vettek a helyi termálfürdő legújabb részlegének ünnepélyes átadásán, a Spycimierz-ben megrendezésre kerülő „Corpus Christi” nevet viselő egyházi ünnepen, valamint az uniejówi „Fleeting Art” művészeti rendezvényen. A „Corpus Christi” Európa legnagyobb virágszőnyeg fesztiválja, ahol több mint 40 különböző európai részvevőnek volt lehetősége élőben nézni és részt venni a virágkompozíciók létrehozásában. Az ünnepi mise keretében eucharisztikus körmenetben haladtak végig a 2 kilométeres virágszőnyeg úton.A június 18-23. között zajló nemzetközi fórumon Uniejów partnertelepülései is lehetőséget kaptak arra, hogy bemutassák fejlődő gazdasági ágazataikat. Mórahalom részéről Berta Zsolt turisztikai és marketing menedzser vázolta fel a legújabb „Spa Falu” koncepciót és annak ökoturisztikai, fenntarthatósági, innovációs és megújuló energetikai kapcsolódásait. A magyar küldöttség tagjaként még Stampf Mariann, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Gárdián Renáta és Hoffner Zsóka projektmenedzserek képviselték Mórahalmot.A kastélyban tartott konferencia után a küldöttség tagjai a gyakorlatban is megismerhették a régió gazdasági és turisztikai potenciálját. Tanulmányi kirándulás részeként többek között ellátogattak a „Geothermy Uniejów”-ba, ahol a termálkút, valamint egy hibrid – villamos energiát előállító – erőmű működését figyelhették meg, illetve lehetőségük volt a termálfürdő alagsori géptermébe is bepillantani.

A gazdasági misszió a Lodz régió 2014-2020 közötti időszakra szóló regionális operatív programjának társfinanszírozásával valósult meg.

További résztvevő partnerek voltak: Tskaltubo (Grúzia), Gorki (Fehéroroszország),, Sonkajärvi (Finnország) és Kraslavy (Lettország).