Letették a 150 férőhelyes kollégium alapkövét Mórahalmon – A háromszintes intézmény egy év múlva már fogadhatja a diákokat

Mórahalom hosszú évek munkájával hozta létre 2018-ban azt a szakképző intézményt, mely azóta a térség egyik legkedveltebb középszintű oktatást biztosító iskolájává vált.

A siker titka a modern körülmények között, magas színvonalon működő képzés mellett az, hogy a Tóth János Szakképző iskolában olyan hiányszakmákat lehet elsajátítani, amelyekkel a térségben gyorsan el tudnak helyezkedni a diákok. Az intézmény vonzereje határon túlra is elér, a folyamatos tanulói létszámnövekedés miatt új kollégiumi férőhelyekre van szükség. Mindehhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása járult hozzá, így hamarosan elkezdődik egy új, 150 férőhelyes kollégium kialakítása Mórahalmon. Az intézmény alapkövét október 21-én tették le, amelyen jelen volt Dr. Palkovics László miniszter is.

Mórahalom önkormányzata 150 férőhelyes kollégium megépítését, felszerelését, valamint annak felépüléséig használandó ideiglenes kollégium kialakítását kezdte el. A kollégium megépítésének helyszíne a korábban sportpályaként üzemelő terület lesz a Kölcsey utca 11. szám alatt.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere nyitotta az alapkőletételi ünnepséget, melyen jelen voltak a helyi szakképző iskola diákjai és tanárai is. A városvezető meghatározó eseménynek nevezte a kollégium építésének elindulását, mellyel a Homokhátság és Vajdaság fiataljainak helyben maradását szeretnék elősegíteni. Nógrádi beszédében külön szólt a jelenlévő fiatalokhoz is és kérte őket, hogy amikor jövőjükön gondolkodnak, részesítsék előnyben szülőföldjüket.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter évek óta segíti a szóban forgó kollégium létrejöttét, ezért külön örömét fejezte ki, hogy jelen lehet az alapkőletételen. A miniszter elmondta, a közelmúltban megreformált szakképzés jó úton halad, hiszen emelkedik a szakmát tanuló fiatalok száma hazánkban. Jelen fejlesztés pontosan e stratégia mentén helyezkedik el és hosszú távon gazdaságélénkítő és népességmegtartó hatása lesz határon innen és túl – tette hozzá.

Az új kollégiumba, valamint annak megépüléséig az ideiglenes kollégiumba a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium diákjai nyerhetnek felvételt. Az iskola tanulói létszáma folyamatosan bővül. Az első tanévében 18 fő, a másodikban 47 fő, a harmadikban 65 fő, az idei tanévre pedig már 113 fő kollégista diák elszállásolására ad lehetőséget az iskola. A kollégiumi ellátásban részesülők 80%-a vajdasági magyar és az eddigi tapasztalatok szerint a korábban felvetteken túl évente 30-40 új diák szállását szükséges megoldani, így a 150 férőhely a következő tanévekben lesz feltöltve. Az intézmény egyébként egy év múlva, 2022 októberében készül el.

Az épülő kollégium látványterve

A tervezett új kollégium modern kialakítással, korszerű felszereltséggel fogja szolgálni a szakképzésben résztvevő diákok mindennapi életét, szakmai programjában illeszkedni fog a Szakképzés 4.0 stratégia kihívásaihoz, valamint hozzájárul a magyar nemzetpolitika azon fő céljához, amely az elvándorlás csökkentését, a szülőföldön maradást és megerősödést tűzi ki maga elé.


Az új kollégiumhoz az épületen kívül egy multifunkciós, rekortánborítású pálya épül meg világítással és a szükséges sporteszközökkel. A parkosított udvarba kerti padokat helyeznek el, ahol a kollégisták pihenése és kikapcsolódása válik lehetségessé.

Az ünnepség végén a Tóth János Szakképző Iskola szakács tanulói egy általuk készített Gundel-palacsintát adtak át Palkovics Lászlónak, hogy ezzel köszönjék meg az iskola és a város nevében a kollégium megépítéséhez nyújtott támogatást.