Mackónapok a mórahalmi óvodában

A mórahalmi óvodában mostanában minden a mackókról szól. Akármerre nézünk, plüssmacik könyvek, rajzok mindenhol. Hogy miért? Ezt az öt éves Papp Nándor magyarázta el a Móra-Net TV stábjának.

– Van egy néphiedelem, hogy ha süt a nap, amikor kibújik a medve a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, mert hosszú lesz a tél, hideg napok jönnek. Ha nem látja meg, akkor közeledik a tavasz.

Február másodikához, vagyis Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódik a néphiedelem a medvéről és árnyékáról, ez a témakör pedig nagyon közel áll gyermekek szívéhez. Gazsó-Barna Claudia óvodapedagógus arról mesélt, mennyire élvezik az ovisok ezeket a tematikus napokat.

– Behozhatta mindenki otthonról a mackóját, és minden olyan tárgyat, könyvet, játékot, ami „macis”. Hihetetlen volt számomra, hogy mindenkinek van plüssmackója, mindenki tudott hozni. A kicsik életében ez az állat pihe-puha, nagyon aranyos, mint például Micimackó vagy Vackor. Aztán amikor filmeket, fotókat mutattunk nekik az igazi medvékről, döbbenten nézték, hogy a való életben milyen veszélyes állatok.

Tóth Alexandra óvodapedagógus azt mondja, ezen a héten komplexen foglalkoznak a gyerekek a medve-témával, a mesék, a versek, a dalok most mind a mackókról szólnak.

– Ezen kívül mozgásos tevékenységeket végzünk kint és bent, például imitáljuk a macik mozgását, de építünk barlangot is, és nem zárjuk ki a virtuális világot sem. A tabletek és okostelefonok hatékony, ésszerű használatát tanítjuk a gyerekeknek, nagyon jó alkalmazások, applikációk segítségével tudjuk megmutatni nekik a medvék életét, biológiai sajátosságait. A könyvekből egyrészt olvasunk, másrészt együtt használjuk az okos készülékekkel.

A mórahalmi óvodában a kiállítás és a mackónapok lassan véget érnek, az ovisok hazavihetik kedvenceiket, de unatkozni ezután sem fognak, hiszen hamarosan jön a farsangi időszak, és arra is készülni kell…

További képek a moranettv.hu-n