Magyarországot képviselte Mórahalomról Bence

A mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola tizenkettedikes diákja, Újhelyi Bence olyan szép eredmény ért el a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet által rendezett versenyen, hogy a múlt héten az európai kiberbiztonsági kihíváson (European CyberSecurity Challange) tagja volt a Magyarországot képviselő csapatnak.

Újhelyi Bence nem a legideálisabb interjúalany. Nehezen beszél magáról, ellenben az informatikai szakkifejezéseket gazdagon használja, de azokat meg én nem értem. Nem baj, azért jól elbeszélgettünk.

Kiemelkedő eredményt ért el

Bencével, aki a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium tizenkettedikes, szoftverfejlesztő és tesztelő szakos diákja, azért ültünk le beszélgetni, mert kiemelkedő eredményt ért el a Hungarian CyberSecurity Challange 2022 versenyen, majd ennek köszönhetően a múlt héten Bécsben, az európai kiberbiztonsági kihíváson (European CyberSecurity Challange) tagja volt a Magyarországot képviselő csapatnak.

Kiberbiztonság és a biztonsági tesztelés

A vajdasági Kispiacról érkezett fiatalemberből a szenvedélyén kívül nehéz mást kiszedni, de azért próbálkoztam. Bence általános iskolásként, ötödik osztályos korában, úgy 12 évesen ismerkedett meg az informatikával. Ezt követően kezdett el behatóbban foglalkozni a kiberbiztonsággal és a biztonsági teszteléssel. A továbbtanulásnál azért tetszett neki a mórahalmi intézmény, mert jobbnak tűnt, mint a lakóhelyének közelében lévő középfokú intézmények.

Szabadságot ad neki a programozás

A versenyre áttérve elmondta, hogy úgynevezett CTF típusú feladatokat kellett megoldaniuk. Ezek például a kódfejtés, a programozás és a szerverek biztonsági hibájának megkeresése. A 17 éves fiú azt mondta, számára szabadságot ad a programozás.

Azt csinálom, amit szeretek. Ha otthon a szabadidőmben leülök, azt írok, amit akarok – mondta. Legutóbb egy API rendszert írt, ami alkalmazásprogramozási felületet jelent. Bence egyébként dolgozik is, az Infinite Loop nevű cégnél fizetési rendszerek fejlesztésével foglalkozik. Hogy pontosan mit csinál, arról a titoktartási kötelezettsége miatt nem beszélhetett.

Rajta tartotta a szemét

Kezdettől fogva látszott rajta a tehetség. Régóta rajta tartottam a szememet Bencén. Lehet mosolyt csalni az arcára, ha szakmai kérdésekbe merülünk bele. A jó értelemben vett megszállottságban párját ritkítja. Amin Bence részt vett, az nem verseny, hanem kihívás volt. Bécsben háromszor tizenkét órát kellett dolgozniuk. Magyarország most először vett részt a megmérettetésen. A magyar csapat a középmezőnyben végzett, a szervező Kibervédelmi Intézet elégedett volt a csapat szereplésével – mondta Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola igazgatója.


A nemzetbiztonság versenye

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet ötödik alkalommal hirdette meg a nyáron az IT biztonsági versenyt Hungarian Cyber Security Challenge 2022 (HCSC’22) néven. Idén először a verseny győztesei a versenykiírásnak megfelelően, egy 10 fős csapat tagjaként a European Cyber Security Challenge rendezvényen is részt vehettek Bécsben, ahol minden költséget a szervező állt.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János