Már tudják, mikorra készül el a 150 férőhelyes kollégium Mórahalmon

Megint kinőttek egy kollégiu­mot a mórahalmi Tóth János szakképző diákjai, így ismét egy új, ideiglenes épületre van szükségük, amiben az önkormányzat segít nekik. Jövő őszre pedig felépül a 150 férőhelyes kollégium.

– Sok olyan diákunk van, aki 25-30 kilométeren, illetve határon túlról érkezik, a kezdetektől szükségünk volt kollégiumra. A kollégisták száma megközelítőleg a tanulóink fele. Az első évben körülbelül húszan voltak, először egy nagyon ideiglenes kollégiumi épületben, egy családi házban voltunk, amíg a Kölcsey utcai Garabonciás kollégium el nem készült – kezdte Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájának igazgatója.

A Kölcsey utcai kollégiumot, mire elkészült, már ki is nőtték. Az első ideiglenes kollégium tényleg nagyon kicsi volt, tizennyolc gyerek fért el benne kényelmesen, ezért a mórahalmi önkormányzat a Röszkei út 47. alatt újított fel egy épületet számukra, ahol 45 férőhely van. Ezt tavaly lakták be. De idén már ez és a Kölcsey utcában lévő 32 fős épület is kicsi lesz.

– A mórahalmi önkormányzat hosszú távú tervének része, látván, hogy dinamikusan nö­vekszik az iskola, egy 150 férőhelyes, vadonatúj kollégium felépítése. Ez a végső megoldás, de ennek építése később kezdődik, ezért született meg az a döntés, hogy még egy ideiglenes épületet átalakítanak kollégiumnak. Ez a Röszkei út 47.-tel egy udvarban, egy területen álló épület, a Röszkei út 43. alatt, ahol 36 férőhelyet sikerült kialakítani, ami szeptemberben majdnem teljesen megtelik gyerekekkel – magyarázta az intézményvezető.

– A volt gazdasági iskola egykori épületegyüttesét a szakképzés szolgálatába állítjuk. A kormány támogatja a mórahalmi határ menti városi szerepkörben végrehajtott szakképzésfejlesztési elképzeléseinket, a Tóth Já­­nos szakközépiskola fejlesztését, amihez egy 150 fős új kollégium építése válik lehetővé a kormány legújabb határozata értelmében. Ennek elkészülte 2022. október végén, november elején várható, addig viszont el kell helyeznünk az ide érkező diákokat. A kormány külön 100 millió forinttal támogatta a város erre vonatkozó elképzelését, így egy új ideiglenes kollégiumot alakítunk ki – tette hozzá Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.