Megnyílt az ásotthalmi határátkelőhely

Az Ásotthalom-Királyhalom közúti határátkelőhely ünnepélyes megnyitása jelentős esemény Magyarország és Szerbia polgárainak életében, hiszen mérhető gazdasági növekedést eredményez, hozzájárul a térség idegenforgalmának fejlődéséhez, közvetlen kapcsolatot teremt a két ország települései között.

Az ünnepségen jelen volt Szijjártó Péter, a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Goran Kneževič szerb agrárminiszter, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere, a két ország államigazgatási szerveinek, kormányhivatalainak, rendőrségének és vámhatóságának képviselői, önkormányzati szerveinek és a civil szervezetek jelenlévő vezetői, meghívott munkatársai.

Tizenöt évvel ezelőtt fogalmazódott meg létjogosultsága
Házigazdaként Nógrádi Zoltán mondott köszönetet és köszöntőt, mindazoknak, akik a politikai élet területén szakmai munkájukkal és emberségükkel hozzájárultak e jeles eseményhez, visszavonhatatlanul megváltoztatva e térség lakóinak életét. „A két ország viszony egyre jobb, a kormányok munkája érezhetően és láthatóan abba az irányba halad, hogy tisztázatlan ügyeinket rendbe tegyük és a két ország jövőbeli gazdasági kapcsolatai élénkülni tudjanak. Több mint tizenöt esztendeje fogalmazódott meg először hivatalosan e határátkelőhely megnyitásának szükségessége, létjogosultsága”. A határátkelőhely egy kézfogás – fogalmazott Nógrádi – a két település, a két térség és a két ország között.

Az Ásotthalom-Királyhalom (ez a hatodik közúti határátkelőhely a két ország között) ünnepélyes megnyitója alkalmából Szijjártó Péter államtitkát hangsúlyozta, a mai nap ünnep Magyarország és Szerbia számára, melyet hosszas előkészületek és várakozások előztek meg. „A térségben élő több százezer magyar és szerb ember, valamint több száz vagy akár több ezer vállalkozás számára nyitjuk meg a könnyebb jövő és a dinamikus fejlődés lehetőségét. Megszüntetjük azt az ésszerűtlen állapotot, hogy a két testvértelepülés lakóinak 8 kilométer helyett negyvenegynéhány kilométert kellett utazniuk, ha meg szerették volna látogatni egymást” – figyelmeztetett az államtitkár.
 
Növekszik a piac, új munkahelyek jönnek létre

A határátkelő megnyitásának gazdasági hozadékáról szólva kiemelte, ezáltal jelentősen nő a térség és az itt működő vállalatok versenyképessége, új munkahelyek jönnek létre, és ésszerűvé válik az együttműködés a határ két oldala között. Növekszik a piac mérete, az itt előállított termékek és szolgáltatások iránti kereslet. Jelentős előrelépés várható az idegenforgalom területén, hiszen a könnyebb megközelíthetőség és átjárhatóság nyomán ésszerűvé válik a térség fürdőfejlesztéseinek összehangolása is.

A határ kétszer 15 kilométeres sávjában 127 településen összesen 615 ezer ember él, őket közvetlenül is érinti a határnyitás. A mai nap sikerpont a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok és az új magyar külgazdasági stratégia szempontjából is, figyelmeztetett Szijjártó, hiszen Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia európai integrációs törekvéseinek, nekünk is érdekünk, hogy déli szomszédunk mielőbb az EU tagja legyen. E határnyitás Szerbia európai uniós tagságát is közelebb hozza.

A kormány külgazdasági stratégiájáról, a keleti nyitásról szólva az államtitkár leszögezte, a nyugat-balkáni befektetési, beruházási pozíció megőrzése rendkívül fontos pillére ennek a politikának, amelynek ugyanakkor jelentős eleme a határ menti gazdasági együttműködés sikere is. Országos programot indított a magyar kormány a határt keresztező közútfejlesztések érdekében. Magyarország 19 megyéjéből 14 határ menti megye, és a 15 kilométer széles határövezetben összesen 2 millió ember él. Magától értetődik, mutatott rá az államtitkár, hogy a magyar gazdaság növekedésének egyik nagyon fontos összetevője lesz a határ menti térségek fejlődése, a határ menti gazdasági együttműködés sikere nyomán.

Szijjártó bejelentette, a jövő évben két határátkelőhelyet fognak átadni, az itt élő közösségnek, illetve az átutazóknak. Felújítják és átadják a forgalomnak a régi röszkei határátkelőhelyet, valamint újat építenek Bácsszentgyörgy és Rastina között, továbbá folytatják az intenzív tárgyalásokat a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása érdekében.

A szerb agrárminiszter rendkívül jelentős lépésnek nevezte az új határátkelő megnyitását mind az utas- és áruforgalom, mind a kétoldalú együttműködés szempontjából. Ezzel több stratégia célnak is eleget tesznek, hiszen közössé válik az integrált határellenőrzés, csökken a visszaélések száma, visszaszorul a korrupció és a bűnözés. A két ország ily módon is bizonyítja, hogy önzetlenül ápolja a jószomszédi kapcsolatokat, aminek rendkívüli jelentősége van Szerbia EU-s integrációja vonatkozásában.

Goran Kneževič hangsúlyozta, Magyarország jelentős gazdasági partnere Szerbiának, a kétoldalú kapcsolatok a jó szomszédi viszony ápolásán, a piacok közelségén, valamint az egyre javuló infrastrukturális összeköttetésen alapulnak. A fejlődés bizonyítékául szolgál a nagyszabású árucsere-forgalom és különösképpen a mezőgazdasági termékek forgalma. A határ megnyitása nemcsak Szerbia és Magyarország, hanem az egész Európa számára fontos, mert ez a korridor rendkívüli stratégiai és gazdasági jelentőséggel bír, szögezte le a miniszter.

A határátkelés az alábbiak szerint történik:
Az ünnepség napján 12 órától este 19 óráig.
2013. május 17-től naponta reggel 7 órától este 19 óráig üzemel.
Az átkelőt az EU tagállamok polgárai és a szerb állampolgárok használhatják.