Megsüthették saját kenyerüket a gyerekek a hittantáborban

Hittantábort szerveztek a Szent László Katolikus Általános Iskolában. Az intézmény idestova 10 éve gondoskodik a gyermekekről a nyári szünetben is.

– Általában általános iskolásokat szoktunk megszólítani, többnyire alsósok jönnek hozzánk, de azért van, hogy néhány felsős, valamint iskolába készülő óvodás is ellátogat a táborba. – mondta Márton Gábor táborvezető, aki arra is kitért, hogy minden évben más – más tematika alapján szervezik a programokat.

– Az idei tanévünket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdte el, ennek jegyében a kenyér és a bor, mint a katolikus hitünknek egyik legfontosabb tanítása került a középpontba.

Mivel oltári szentségről van szó, és a tábor kicsiknek szól, ezeket a dolgokat a maga hétköznapi valójában és az egyházi értelmezésben is bemutatják a fiataloknak.

Általában hétfőtől péntekig tartó napközis tábort tartanak, melyben különböző foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek. Olyan dolgokat tanulnak, ami nem fér bele egy hittan órába, vagy hagyományos tanórába.

–Nézünk filmet, beszélgetünk, színezgetünk, igyekszünk a történeteken keresztül közelebb hozni nekik a mostani témát. – mondta Márton Gábor.

A táborvezető arról is beszélt, hogy a heti programba még a kirándulás is belefér. Az idei tábor témájához kapcsolódva egy pékséget látogatnak meg, ahol megismerhetik a kenyérkészítés folyamatát, valamint egy borászatot, ahol a szőlő útját követhetik végig.

A táborba elhívták Deák Andreát, aki a kenyérkészítést és a kézi gabonaőrlést mutatta be a gyerekeknek, akik így láthatták, hogyan készítettek kenyeret, mielőtt gépesítették volna a folyamatot.

Deák Andrea, aki a kenyérkészítést és a kézi gabonaőrlést mutatta be a gyerekeknek.

– Kedden pászkát sütöttünk a gyerekekkel, ami egy kovásztalan kenyér. Nagyon egyszerű a receptje, a gyerekek összegyúrtak némi lisztet és vizet, majd ők maguk szaggatták ki és sütötték meg. – mondta a táborvezető.