Mindenki boldog volt a Homokháti Sokadalmon

Rétesház, halászlé, pálinka, ugrálóvár és még egy sor más is volt az idei Homokháti Sokadalmon Mórahalmon, ahol most sem lehetett rosszkedvű emberekkel találkozni. A térség fesztiválját tavaly a pandémia miatt nem tudták megrendezni, de most mindent beleadtak.

Szombaton délután kezdődött az idei Homokháti Sokadalom Mórahalmon. Már a Promenád tér felé sétálva látszott, hogy ez egy különleges alkalom, és nagyon várták az emberek, hiszen tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudtak találkozni a térségben élők. Alig értünk a fesztiválra, egyből a település polgármesterébe botlottunk.

– A mórahalmiak olyan szorgalmasak és olyan sokféle értéket hoznak létre egész évben, hogy megérdemelnek egy laza, jó hangulatú hétvégét – mondta Nógrádi Zoltán.

A mórahalmiság élménye

A polgármester arról is beszélt, hogy a városnak sok programja volt az idén. Megrendezhették az Országos Polgárőr napot és a lovasszínház is népszerű volt.

– A nagy mórahalmiságot, a nagy közös élményt azonban mégiscsak a sokadalom adja meg – tette hozzá Nógrádi Zoltán.

Az idei rendezvényre is meghívták a testvértelepüléseket, a Vajdaságból, Székelyföldről és Lengyelországból is. Arról pedig már a rendezvény szervezője beszélt, hogy a csaknem húszéves Homokháti Sokadalom a megyei értéktár része is.A térség fesztiválja

– Mórahalom ezt annak idején nem csak a mórahalmiaknak hozta létre, hanem az egész térségnek, így ahogy midig, most is van lehetőség arra, hogy a térség is bemutatkozzon – mondta Duka Félix.

Miután Nógrádi Zoltán és Duka Félix tovább rohantak intézni a fesztivál dolgait, az események sűrűjébe vetettük magunkat. Most is kiderült, hogy a halászlé még mindig a világ egyik legnépszerűbb étele, mert a nyitás után már hosszú sor kígyózott a Fehértói Halászcsárda standja előtt, ahol a hallén kívül haltepertőt is kínáltak. Kicsit odébb pedig a híres mórahalmi rétest lehetett megkóstolni, de volt kürtőskalács, vattacukor és még számtalan fajta édesség, és került pálinka is.


A nagy sátorban pedig már elkezdte gyerekműsorát a fővárosi Buborék együttes.

Ott futottunk össze Kovács Tiborral, aki feleségével és hároméves gyermekével jött a fesztiválra. Ő azt mondta, hogy eddig minden évben kijöttek, és tavaly nagyon érződött a rendezvény hiánya.

Végre találkozhattak

Ezzel szinte mindenki így volt, a felszabadultság jól látszott az embereken, annak pedig mindenki örült, hogy most végre így találkozhattak. Miközben pedig a színpadon a jubiláló házaspárokat köszöntötték, megtelt az ugrálóvár is, jól fogytak az ételek és a sör, és mindenki várta Torres Dani és Wolf Kati műsorát.

A fesztivál vasárnap is folytatódott. Akkor az Aranyszöm Rendezvényházban a Kárpátia-Magyarnak születtem című filmet vetítették. Mórahalmon szemlátomást visszatért az élet a normális kerékvágásba, és a Homokháti Sokadalom látogatói bíznak benne, hogy ez már így is marad.

Forrás delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba