„Mindig olyan ambíciót fogalmazunk meg, amely az előző időszak eredményeire támaszkodva újabb léptékváltást jelenthet Mórahalom történetében.” – Nógrádi Zoltán évértékelője

Évértékelőt tartott és beszélt a város 2024-es terveiről Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

A város szerves fejlődési pályát igyekszik befutni, ebben pedig nagyon fontos településfejlesztési alapelv, hogy mindig priorizálunk egy-egy időszakot. Azért, hogy koncentráltan tudjunk olyan akciókat indítani, amely fenntartható és egyben gyökeres változást hoz az adott prioritás megvalósításában – kezdte évértékelőjét a polgármester. Mint elmondta, a tavalyi esztendő fő feladata a szakképzés fejlesztése volt.

– Befejeztük a Tóth János szakképző iskola oktatástechnológiai fejlesztéseit, valamint megvalósítottuk a város történetének legnagyobb kormányzati finanszírozású beruházását, a 150 fős kollégiumot. Ezzel egy több, mint 2 milliárd forintból megépült, a modern kornak mindenben megfelelő, a határzónában működő diákszállás jött létre. Komoly fejlesztésen ment keresztül az ágazati képzőközpontunk, amely a Tóth János iskola diákjai és a felnőttképzésben részt vevők számára biztosítja a gyakorlati képzések feltételeit. Létrejött a tankávézó, tanétterem, tankonyha, a cukrászműhely, mindez olyan infrastruktúrákkal, amely az ide érkező tanulókat a kor legkorszerűbb oktatási gyakorlati képzési feltételek közé helyezi. Sikerült feliratkoznunk a szakképzési térképre, az ország egyik legjelentősebb képzőközpontjával beiskolázási területet tudtunk bővíteni – mondta el Nógrádi Zoltán.

Az évértékelőn elhangzott, kiemelten fontos téma az energia kérdése, amelyben Mórahalom jelentőset lépett előre, hiszen az elmúlt évben közel másfél megawattra bővült a város napenergiából táplálkozó energia-előállító infrastruktúrája.

– Szinte valamennyi intézményünk függetlenedni tudott az energiaáraktól, másfél milliárd forintos értékkel bíró dekarbonizációs projektet hajtottunk végre, amelynek az eredményeként kikapcsolhattuk az összes intézményi gázkazánt a városban – hangsúlyozta a polgármester.

Nógrádi Zoltán a településfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, az önkormányzat az elmúlt évben nagyon sok energiát fektetett abba, hogy az életminőség, a gazdaság és a kultúra területen eddig elért eredményeket megtarthassák és tovább tudják azokat fejleszteni.

– Az erre vonatkozó elképzeléseinket elő kellett készíteni, így a város most több milliárd forint értékű fejlesztési tervekkel indul neki a következő időszaknak. Fontos feladatunk volt a gazdaságfejlesztés, elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok és intézkedési tervek különös tekintettel az ipari parkra, a mezőgazdaságra és a turizmusra, ezekre fő ágazatként tekintünk. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a közösségfejlesztésre. Sok olyan akciót sorakoztattunk fel az elmúlt hónapokban, amelyekkel azt szeretnénk elérni, hogy egy egymásra odafigyelő, egymás partnerségét élvező városi közösséggé tudjunk előre lépni, beleértve a határon túli partnerkapcsolatok fejlesztését is, ebben határozott szerepet kívánunk vállalni. Ennek a határ mentén elhelyezkedő, nemzetstratégiai feladatokat felvonultató modern európai kisvárosnak az élete sosem volt egyszerű. Mindig olyan ambíciót fogalmaztunk és fogalmazunk meg, amely az előző időszak eredményeire támaszkodva újabb léptékváltást jelenthet Mórahalom történetében – zárta értékelőjét Nógrádi Zoltán.