Mórahalmi diákok utaztak Lengyelországba

A Szegedi Lengyel Önkormányzat és a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium lengyelül tanuló diákjai – Bogdán Péter, Fazekas Noémi, László Hajnalka, Palka Jaroslaw – jutalomkiránduláson vettek részt. Tanáruk és a lengyel kapcsolatok ápolója, Mikó Valér mesélt a kirándulásról.

– A tanulók a négy napon át tartó tanulmányút során nem csupán nyelvtudásukat fejleszthették, hanem a több, mint ezer évre visszanyúló lengyel-magyar kapcsolatokról, valamint a lengyel történelemről, kultúráról, gasztronómiáról is számos új ismereteket szereztek

– foglalta össze röviden. Első állomásuk II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, a Felvidéken lévő Borsi volt. Ezután Przemyśłben tekintették meg az első világháború egyik legnagyobb erődrendszerét. Itt László Hajnalka Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versével emlékezett meg a magyar katonák hosszantartó hős ellenállásáról. A kirándulás harmadik napján Krakkó város nevezetességeit látogatták meg. Jártak a Mária-templomban, a Posztócsarnokban. A Kazimierz városrészben, Krakkó zsidónegyedében a Schindler listája című film egyik forgatási helyszínét is láthatták.

Az egyik leghíresebb nevezetesség a Wawel volt. A hegy tetején található a királyi palota, a bástyák és a katedrális. A lengyel királyok és több híres lengyel személyiség temetkezési helye is itt található.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium