Mórahalmi fiú a legszebben beszélő diák

Domán Zaránd nyolcadikos mórahalmi fiatalember, a Móra Ferenc Általános Iskola tanulója. Sok mindennel foglalkozik, de ez még önmagában nem is lenne feltétlenül hírértékű. Az viszont már annál inkább, hogy a közelmúltban elnyerte a „Szép magyar beszéd” országos Kazinczy-verseny aranyérmét.

Vannak olyan helyzetek, amikor a riporter még jobban igyekszik szépen, kulturáltan fogalmazni, kérdezni, mint például most is, amikor egy profi szövegértővel és értelmezővel találja szembe magát.

– Mi volt a feladat a versenyen?

– Egy hozott szöveget és egy kötelezőt kellett elolvasnunk, értelmeznünk és megértetnünk. Ez volt a legfontosabb, úgy felolvasni az értekező fogalmazást, hogy az érdekes legyen, elkapjuk a hallgatóság figyelmét, és meg is értsék a szöveget.

– Hogyan és mennyit gyakoroltál a megmérettetés előtt?

– Az általam választott, hozott értekezést sokat gyakoroltam, az ismeretlenre pedig úgy készültem, hogy sok idegen szöveget olvastam fel Illésné Babai Gizella tanárnőmnek. Két hónapon keresztül gyakoroltunk, de ebben benne volt a verseny körzeti fordulója is.

– És ez még nem minden, ha jól tudom, helyesírási versenyen is indultál nemrég…

– Igen, a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei fordulójába bejutottam, hamarosan jön a következő kör.

– A közösségi médiában, messengeren, sms-ben egyre rövidebben, egyre egyszerűbben fogalmazunk. Hogy minél gyorsabban célba érjen az üzenet. Mit gondolsz erről? Hiszen a „Szép magyar beszéd” versenyen ennek az ellenkezőjéről kellett számot adnod.

– Figyelek arra, hogy ha üzenetet írok, ne csak gyorsan, de szépen is fogalmazzak. Nem szeretem, ha nehezen értelmezhető üzenetet kapok. A barátaim körében persze én is használom a szlenget, de azért kicsit idegen ez tőlem.

Zaránd most éppen matekversenyre készül, szabadidejében sakkozik, és még arra is van ideje, energiája, hogy már három éve heti hatszor vízilabda edzésre menjen. Szeptembertől a szegedi Radnóti gimnáziumban tanul majd, angol tagozaton. És hogy ennyi különböző érdeklődési terület közül melyikkel szeretne felnőttként foglalkozni? Ő már pontosan tudja, a matematika és a pénzügy irányába veszi majd útját.

Domán Zaránddal a Móra-Net Televízió interjút készített, érdemes figyelni a tévé közösségi oldalát, ahol hamarosan információt találnak arról, mikor nézhetik meg a beszélgetést.