Mórahalmi könyvtáros lett az olvasás nagykövete

Az “Olvasás Nagykövete 2022 – Csongrád-Csanád megye kiváló könyvtárosa” díjat a mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár munkatársa, Kiss Bernadett vehette át tavaly év végén. Ez a szakma saját kitüntetése, amellyel elismerik egymás munkáját.

– Nagykövetnek lenni komoly felelősség a megtiszteltetés mellett. Kollégáimmal együtt kiemelkedően fontosnak tartjuk a gyermekek olvasásra nevelését. Ha már kis korukban megismerik a könyvek illatát, jó eséllyel olvasó felnőtt lesz belőlük.

Bernadett a gimnázium elvégzése után történelem szakra jelentkezett, mellé a könyvtár tagozatot választotta. Azután úgy hozta az élet, hogy az utóbbit hasznosította, 2006. óta dolgozik a mórahalmi bibliotékában.

– Azt vallom, hogy szinte mindegy, mit olvasunk, mindenkit más kapcsol ki. Akár orvosi krimi, vagy egy indiánkönyv, nem mindig feltétlenül a szépirodalom. A kicsi gyerekeknek leporello könyveket szoktunk ajánlani, vastagabb lapúakat, az sem tragédia, ha elszakad, vagy sérül, ez előfordul. Az iskolásokban már bujkál a versenyszellem, szeretik a könyvfelolvasó-játékokat, vetélkedőket. Lehet nálunk csillagokat gyűjteni, a tanév végén pedig a legtöbbet olvasók jutalmat kapnak. Ilyen kis trükkökkel próbáljuk becsalogatni őket a könyvtárba.

Bár az olvasás alapvetően magányos tevékenység, komoly közösségépítő ereje is van. Az óvodások csoportban érkeznek, a könyvtárosok báboznak, mesélnek nekik, együtt játszanak, és a fiatalok is szívesen érkeznek csapatokba verődve. A könyvtárban ugyanis ma már nem csak kölcsönözni és olvasni lehet.

– Igyekszünk sokféle programot szervezni, leginkább családoknak. Kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket, ha kell, beöltözünk akár boszorkánynak is. Mindent megteszünk, hogy aki betér hozzánk, jól érezze magát, akárhány éves is.

A könyvtár legnagyobb ellenfele az internet. A mórahalmiban azonban ez nem így van, sőt! Kiválóan megfér egymás mellett a hagyományos bibliotéka és a modern technika vívmányai.

– Mi DJP, azaz Digitális Jólét Program Pont is vagyunk. Vagyis segíteni tudunk bárkinek bármilyen internetes ügyintézésben, akár iskolai feladatról van szó, akár ügyfélkapus, vagy egyéb szolgáltatás online felkeresésében.

Az olvasás nagykövete, vagyis Kiss Bernadett – ahogy ő fogalmazott – „szeretetburokban” él és dolgozik a könyvtárban.

– Rengeteg pozitív visszajelzést, gratulációt kaptam az elismerés kapcsán, ami nagyon feltölt. A díjátadó óta érkeznek a megerősítések, ahogy Nógrádi Zoltán polgármester úrtól is nagyon jól estek a kedves szavak az újévi koncert színpadán. Fantasztikus volt ott állni, óriási megtiszteltetés, hogy méltónak találtak a díjra.