Mórahalmon a neten is gyűjtik a szemetet

Szerencsésen találkozott az ötlet és a pályázati forrás: a Mórahalomért Közbiztonsági és Vagyonvédelmi Egyesület környezetvédelemmel kapcsolatos honlapot és applikációt hozott létre, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

– Az erdei iskola vezetőjeként mindig is fontos volt számomra a környezetvédelem. Olvastam egy cikkben, hogy Magyarországon 20 százalékon állunk újrahasznosításban, miközben az uniós elvárás 50 százalék. Azon gondolkodtam, mit csinálunk rosszul. Lehet, hogy annak ellenére, hogy a csapból is ez folyik, rosszul kommunikáljuk a szelektív hulladékgyűjtést – kezdte Szűcs Anikó vezető projektmenedzser a mó­­rahalmi e-hulladék weboldal és applikáció ötletgazdája.

Amikor ránézett a telefonjára, eszébe jutott, azon keresztül kellene népszerűsíteni a környezetvédelemnek ezt a formáját. Amikor ennek megvalósításán gondolkodott, pont jött az Agrár­minisztérium Nemzeti Környezetvédelmi Program „Zöld forrás 2019” pályázata, így találkozott az ötlet és a forrás.

A www.ehulladek.moraha­lom.hu fő célja felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, ehhez nyújt se­­gítséget számos oktatóvideó­val, naprakész cikkekkel, pla­­kátokkal, a témában folyama­tosan frissülő tartalommal.

A felhasználók regisztráció után rögzíthetik a kidobott hulladékukat a nyitóoldalon található játék segítségével. Megismerhetik a szelektíven válogatható termékek típusait, valamint pontosan követhetjük, havonta hány kilogramm hulladék landol a szemetesben. Éves szinten is nyomon követhetik szelektálási szokásaikat.

A honlapon az animációk és játékok miatt a gyerekek, a részletes statisztikai adatoknak köszönhetően pedig a felnőttek számára egyaránt hasznos funkciókat találhatunk. Az oldal nem csak önállóan használható, így közösségformáló hatással is bírhat. Iskolás osztályok is regisztrálhatnak, követhetik gyűjtésüket együtt az osztályfőnök segítségével, majd közösen megbeszélhetik, hogyan lehetne javítani az elért eredményükön. A hulladékbejelentési menüpontban pedig a közterületen lévő hulladékot lehet bejelenteni.

Forrás: delmagyar.hu, FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS