Mórahalmon tartották az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának évértekelő fórumát

 Hagyományosan Mórahalom adott otthont az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának, 2020. február 15-én megtartott, évértékelő fórumának, amely során a 2019-es esztendő eredményeit, eseményeit foglalták össze.
 A rendezvényt Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében elismerte a polgárőrök áldozatos és önkéntes munkáját. Az OPSZ ötödik éve vesz részt a határvédelmi feladatok segítésében. Ezalatt a fél évtized alatt hatalmas eredményeket értek el a polgárőrök ezen a területen is, amely sikereket a Határvédelmi Tagozat megalapításával csak tovább fokoztak.

Az elmúlt év munkáját Csorba Sándor, a tagozat elnöke foglalta össze.

– A határterületen működő Határvédelmi Polgárőrök kiemelt feladata a migráció következtében elkövethető bűncselekmények megelőzése, az illegálisan a határterületi települések, tanyasi lakott területen megjelent személyek felfedése, észlelése, követése, esetleges feltartóztatása és jelzése a Határrendészet felé. A Polgárőrség alapfeladatai – figyelés, járőrözés – mellett a fokozott polgárőr szolgálatok és akció végrehajtása a határterületen élő lakosság biztonságérzetének fokozása, segíteni a határvédelemben résztvevő rendészeti és fegyveres szervek munkáját – fogalmazott a tagozat elnöke.

A 2019- es év első fele nyugodt volt, azonban a második félévben már igen aktív volt a migrációs nyomás. Az illegális határátlépők megjelentek a határmenti településeken, külterületeken, tanyákon. Ez elsősorban a Duna és a Tisza menti területeket jelenti. A határvédelmi munkában összesen 86 egyesület 1719 polgárőre vett részt. Több mint 1500 jelzést adtak le és 155 ezer szolgálati órát teljesítettek. Egy év alatt közel hatszáz migránst sikerült felderíteniük, akik megpróbáltak bejutni az országba, de a polgárőrök ott voltak és azonnal jelzéssel éltek a rendőrség felé. A tagozat elnöke elmondta, a szolgálatban résztvevő egyesületek jól felszereltek, hiszen vannak olyan polgárőr járőrök, akik éjjellátókkal, hőkamerákkal is el vannak látva. A kommunikációt a közelmúlt óta EDR rádiók is segíti, hatékonyabbá téve a szolgálatot.

A fórum résztvevői és felszólalói között volt dr. Balázs László rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályvezetője, Dávid Károly rendőr dandártábornok, Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya, és Szilassi-Horváth Jenő rendőr ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, aki felszólalásában elmondta, az elmúlt három évtizedben, amely a polgárőrség mögött áll, hatalmas fejlődésen ment keresztül ez a civil szervezet. Mára a rendőrség stratégiai partnere, a közbiztonság egyik alappillérévé vált Magyarországon. Az ezredes kiemelte azokat, akik saját szabadidejükből több ezer órát áldozva végzik a határvédelmi feladatok támogatását, részt vesznek a mélységi területek ellenőrzésében. Emellett kérte, hogy a lovas tagozat, mint az egyik legmobilabb, legsokoldalúbban bevethető polgárőr egység támogassa továbbra is a határvédelmet közreműködésével.

dr. Túrós András, az OPSZ elnöke záróbeszédében hozzátette, hogy a Határvédelmi Tagozat munkájával az OPSZ maximálisan elégedett, emellett felhívta a figyelmet az együttműködő felek közötti kommunikációra, amely szükséges az együttműködők között, illetve kifelé is. Emellett kiemelte, hogy a határmenti települések mindig is végvárakként működtek, védték a hazát a határon át érkező veszélyektől. És ez most is így van.

A fórum végén elismeréseket és emlékérmeket adtak át a határvédelem területén kimagasló munkát végző polgárőrök részére.

Főkapitányi elismerésben részesültek:

Béda Péter, Túró István

Emlékérem elismerésben részesültek:

Dr. Túrós András, Tóth Sándor, Tímár Tibor, Nagy Anikó, Locskai Ferenc, Széplaki Ambrus, Sándorné Belér Tünde, Ianos Norbert, Simon Szilveszter, Halmosi Kornél, Fodor István, Debczinger Balázs, Kiss László, Kékesi János, Vas György, Várnai István, Vörös Ferenc, Polgár József

Elnöki elismerésben részesültek:

Csorba Sándor,Greczu János, Nagy Lajos, Bújdosú Mihályné, Buruzs József,Czékmán Richárd, Batári Dávid, Sárközi László, Lemle Zoltán, Varga Sándor, Buják István, Lukács József, Kun Sándor, Takács Gergely, Kecse László, Mazug Zsolt, Marosi János, Katus Imre rendőr őrnagy, Szöllősi Zoltán rendőr alezredes, Hortobágyi János rendőr százados