Mórahalmot köszöntik

 Mórahalom 1989. március 1-jén kapott városi rangot, azóta látványos átalakuláson, fejlődésen ment keresztül.
 30 év alatt járási központtá nőtte ki magát, országos jelentőségű fürdőjével, ipari parkjával, bő­vü­­lő infrastruktúrájával és szolgál­tatórendszerével mára városi funkciókat tudhat magáénak. Nógrádi Zoltán polgármester fontosnak tartja, hogy az utókor számára megőrizzék az elmúlt 30 év munkáját, ezért a 25. évfordulóhoz hasonlóan idén is készül egy kiadvány. A polgármester a közintézmények, szervezetek vezetőit kérte föl, hogy foglalják össze az elmúlt 30 év történéseit. Az öt évvel ezelőtti kiadványba Mórahalom emlékeiről Magyar Istvánné Rozi és Duka Félix gyűjtötte albumba a képeket és történeteket.

A Tóth Menyhért Városi Könyv­tár és Közösségi Ház in­tézményvezetőjének szívügye a helytörténet és annak dokumentációja. Berta Gyuláné el­mondta, 1992-ben Juhász Antal szerkesztésében készült utoljára átfogó kiadvány a városról Mórahalom, a település földje és népe címmel. Ehhez ha­­sonló, a városhoz méltó kötet azóta nem készült.

– A rendszerváltás óta nem készült ilyen munka a településről. Ez minden tekintetben hiánypótló mű. Próbálunk meg­­felelni a különböző olvasói igényeknek. A kiadvány az élet minden területét lefedi majd, és bár Mórahalomról szól, de nemcsak a helyieknek, hanem az egész térségnek, sőt határokon átnyúlva is találhat olvasót magának – mondta a jubileumi kiadvány szerkesztője, Fodor István.

Forrás: delmagyar.hu