Mórahalom, a fúvószene városa

Idén második alkalommal rendezték meg Mórahalmon, a Kolo Kulturális Központban a fúvószenei találkozót és versenyt, melyen teljesítményük alapján a zsűri minősítéseket adott a zenekaroknak.

– Immár második alkalommal rendezi meg városunkban a nemzetközi fúvószenekari versenyt a Mórahalmi Fúvószenéért Egyesület és a 30. tanévét megkezdett helyi alapfokú művészet iskola – mondta az egyik szervező, Cziffra Dániel, az egyesület elnöke a helyszínen, a Kolo Kulturális Központban, közben az első fellépő, a kiskőrösi városi zenekar már gyakorolt, hangolt a színpadon. Hozzátette: céljuk, hogy a Dél-Alföldön is meghonosodjon egy nemzetközileg is értékes, színvonalas fúvós verseny és fesztivál.

A kőrösieken kívül még hat együttes – tavaly ez a szám tíz volt, ami az egyre erősödő koronavírus-járvány miatt csökkent – vállalkozott a szereplésre, a megmérettetésre. A hazai színeket négyen képviselték, a bácsiak mellett a Csengelei Fúvószenekar, a Makói Általános Iskola Ifjúsági Fúvószenekara és a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Utánpótlás Fúvószenekara, míg a határon túlról a Nagybecskereki Dixieland Band, a Pancsovai Ifjúsági Fúvószenekar és a Szerbiai Ifjúsági Fúvószenekar érkezett.

Fotó: Frank Yvette

Programjaikat szombaton és vasárnap adták elő a kis számú érdeklődőnek. Utóbbi nem volt véletlen, Cziffra Dániel elárulta: a pandémia miatt nem nagyon hirdették az eseményt. A színvonalra azonban nem lehetett panasz, a kiskőrösiek produkciójába hallgattunk bele.

A háromtagú zsűri elnöke, Csikota József elmondta, hogy a zenekarok teljesítményük alapján nyertek tőlük ezüst, arany és kiemelt arany minősítést, vagyis tulajdonképpen önmagukkal versengtek.


– A felkészültséget, a repertoárt, az összhangzást és az intonációt figyeltük kollégáimmal – jelentette ki az SZTE Bartók Béla Művészeti karának egyetemi adjunktusa, a Közép-Kelet Európai Fúvószenei Szövetség elnöke, egyben a Világ Fúvószenei Szövetség elnökségi tagja.

Cziffra Dániel közölte: nagyon bíznak benne, hogy a pandémia ellenére január 2-án megtarthatják hagyományos és népszerű újévi koncertjüket, mellyel általában vendégszerepelnek Röszkén, Bordányban és Zsanán is. A hétvégi mórahalmi verseny szerkesztett programja pedig a héten már fent lesz az egyesület YouTube-csatornáján – ígérte a szervező.

Forrás: delmagyar.hu