Mórahalom az import földgáztól való függőség csökkentésére törekszik

Az Innovációs és Technológia Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is érdeklődését fejezte ki és támogatásáról biztosította a Mórahalom Városi Önkormányzat által kidolgozott GeothermalCities kezdeményezést.

A EUCF – European City Facility, azaz Városokkal a városokért – első felhívása olyan települési önkormányzatok számára biztosított lehetőséget, amelyek rendelkeznek Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervvel, Fenntartható Energia Akciótervvel, vagy konkrét célkitűzéseket tartalmazó helyi klímastratégiával. Erre a lehetőségre pályázott és nyert Mórahalom még 2021 januárjában.

Geotermikus kaszkádrendszer térképes megjelenítése. A városban évek óta termálvízzel fűtik az intézményeket, most a rendszer bővítése a cél. (Forrás: Innogeo)

A GeothermalCities kezdeményezés célja egy tervezett, országos Geotermikus Beruházási Garancia Konstrukció műszaki, vezetői, pénzügyi és jogi megvalósíthatósági kereteinek vizsgálata, amelynek megvalósulása előidézné a geotermikus beruházások fokozottabb térhódítását a hazai épületszektorban. Mindennek célja, hogy érdemben hozzájáruljon az import földgáztól való függőség csökkenéséhez, és egyúttal Magyarország klímapolitika célkitűzéseinek teljesítéséhez.

Mórahalom a Geotermikus Beruházási Garancia Konstrukció minden megvalósíthatósági keretének vizsgálatával elkészült, melyet GeothermalCities részére beküldött 2022. március 8-án elszámolásra.

Nem ez az egyetlen napelem park Mórahalmon.

Április 26-án örömmel értesültünk, hogy a Befektetési koncepciót a GeothermalCities hiánypótlás nélkül pozitívan jóváhagyta – mondta el Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Az értékelés szerint Mórahalom megalapozott beruházási koncepciót dolgozott ki, amely nagy lehetőségeket rejt magában a sikeres végrehajtásban – tette hozzá a megújuló energiák terén már korábban is élen járó város vezetője. A beruházási koncepció célja a megújuló energiaforrások népszerűsítése, melynek energiatermelési ambíciói különösen erősek – olvasható a bírálatban.