Mórahalom elmúlt 30 évéről írt könyvet Fodor István

Másfél éven át dolgozott szabadidejében a Mórahalom város 30 éves történetét bemutató köteten Fodor István, az Ezer Év Parkjának szakmai vezetője, kurátora, múzeumpedagógusa és Mórahalom helytörténésze.

– Egyéb főállású és mellékállású munkálatok mellett készült ez a mű, életem egyik, ha nem a legjelentősebb könyve. A lezárt kézirat 295 oldalas, 480 lábjegyzetet és majd száz interjút ölel magába, a város elmúlt három évtizedét járja körül, elsősorban településtörténeti aspektusból, de ezt kiegészítve járási és kistérségi kontextusba is ágyaztam a 12 nagy egységre osztott könyvet – magyarázta.

Mint mondta, objektív tudományos ismeretterjesztő jellege mellett szubjektív arculatot is ölt a kötet, köszönhetően az interjúknak, amelyek a város történetében fontos szerepet játszó emberekkel készültek, akik Mórahalom építőkockáiként épülnek be a szövegbe, ami egyszerre monográfia és szöveggyűjtemény.

– Az írás a tudományos ismeretterjesztés jegyében fogant meg, azaz a közölt információk és adatok eredőjét mindenhol igyekeztem feltüntetni, a szövegezésnél pedig a szakmailag pontos, egyben élményszerű olvashatóságot tartottam szem előtt

– tette hozzá a szenvedélyes előadói stílusáról ismert múzeumpedagógus.

A későbbiekben a könyv nyomtatott verzióban is megjelenik, jelenleg nyomdai előkészítés alatt áll. A digitális e-könyv már a nyáron elkészül és ősszel elérhető lesz a Móratár elnevezésű helytörténeti adattár felületén.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette