Mórahalom hírét is öregbítik sikereikkel a Kiss lányok

 A mórahalmi Kiss Lizannáról két éve, 2017 nyarán írtunk először, amikor a magyar díjugrató utánpótlás-válogatott legfiatalabb tagjaként sorban hozta haza az elismeréseket. Azóta már nem ő a legfiatalabb, az új generáció, köztük húga, Maja is a nyomdokaiba lépett.
 Megnyerte a 2019-es országos bajnokságot már megint, azaz megvédte a bajnoki címét szeptemberben a mórahalmi Kiss Lizanna, aki nemrég Magyarország jó tanulója, jó sportolója miniszteri kitüntetést kapott Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, legutóbb pedig Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is elismerte eredményeit. A méltatást tartalmazó levél mellé egy tabletet kapott a tizennégy éves lány.



Elfoglalt, mint a miniszterelnök
– Mi az, amiről eddig még nem beszéltünk? Az jutott eszembe, hogy majdnem olyan nehéz időpontot egyeztetni veled, mint a miniszterelnökkel. Mindig ilyen elfoglalt vagy?

– Általában igen, de most kihasználva az őszi szünetet, elmentem az egyik lovas barátnőmhöz, aki messzebb lakik, ezért nem tudtuk összehozni a találkozót – mentegetőzött Lizanna, akivel két hete próbáltunk időpontot egyeztetni.

Nem az ihlet volt
– Az hogy történt, hogy egyik reggel felkeltél, és azt mondtad a szüleidnek, hogy anya, apa, én lovagolni akarok?

– Ilyen, hogy konkrétan megérint az ihlet, nem volt. Az unokatestvérem fogatot hajt, onnan jött a ló és a lo­vaglás szeretete két-három éves koromban. Négyévesen kaptam meg Cukorkát, az első pó­­nimat, ötévesen vettem részt az első versenyemen.

A lovaglás különleges élményéről azt mondta, az, hogy van egy olyan társa, akivel nem tudja megbeszélni a dolgokat, viszont ha foglalkozik vele, sokat vannak együtt, ak­­kor egy idő után megértik egymást, és körülbelül tudják, hogy mi fog következni, mire gondol a másik, az kivételesen különleges érzés.

– Ha szépen viselkedsz vele, és próbálsz a kedvére tenni, akkor azt meghálálja a versenyeken. Amikor izgulok, vagy nem vagyok ott fejben teljesen, ő akkor is ki fog engem segíteni – magyarázta.

Szabadidejében is lovagol
Lizanna a versenyek miatt ma­gántanuló, azt mondta, nincs szabadideje. A beszélgetésünk alatt edzőjét, Füzér Gábort, Ma­­gyarország legjobb utánpótlásedzőjét várta, aki amikor megérkezett, gyorsan véget ért a beszélgetés, a Kiss lányok, Lizanna és Maja lóra pattantak.

– Hogy kapcsolódsz ki?

– Amikor lovagolok. Ami sza­­badidőm van, azt tanulással töltöm, de igazából nem tu­­dom, mi az a szabadidő.

Nyelvek és a családi vállalkozás

– Minden évben két országos díjugrató bajnokság van, egy fedett pályás és egy kinti. Mindketten gyermek kategóriá­ban indultunk a húgommal, Majával, mindkét országos bajnoki címet Kiss lány hozta el: ő a fedeles döntőt nyerte meg, én pedig a Fiat Díjugrató Országos Bajnokságot. Sokan kérdezik, mi szeretnék lenni, erre a válaszom az, hogy nem tudom. A Tömörkény- és a Deák-gimnázium érdekel a nyelvek miatt. Az biztos, hogy a családi vállalkozást szeretném majd továbbvinni.

Egyetlen dologról nem szívesen beszéltek Lizannáék, a lovassport költségeiről. Azt mondták, ez kényes téma. A lovasok.hu oldalon az eladó díjugrató lovak között találtunk olyat is, amiért 5 millió forintot kérnek.

Forrás: delmagyar.hu