Mórahalom képeskönyve

Várossá válásának 25. évfordulóján Mórahalom régmúltjáról és közeli emlékeiről gyűjtött albumba képeket és történeteket Magyar Istvánné Rozi és Duka Félix.

„Vagy gyökeret eresztesz, vagy a homokkal együtt elfúj a szél." Így összegzik a mórahalmiak a betelepülőkkel kapcsolatos tapasztalataikat. Az egykori tanyaközpontban sokan gyökeret eresztettek, hiszen az elmúlt 25 évben várossá növekedett Mórahalom. A homokháti emberek előtti tisztelgés is a térségi központ negyedszázados fejlődését bemutató Mórahalom – Emlékképek a 25 éves város életéből című album.

– Tanyaközpont 1892-től, ez az első fejezet a régmúlt idők képanyagát tartalmazza. A fellelt fényképekhez mindig elmeséltettem azt is, ki látható a fotón – mondja az első fotókat és történeteket más kiadványokban is feldolgozó Magyar Istvánné Rozi. A mórahalmi kisközösségek szervezője e munkában is sokat köszönhet az olyan lokálpatriótáknak, mint a „mindenkit okító" tanyai tanító, a „mindenkit ismerő" gyógyszerész vagy „a mindenre emlékező" egykori vb-titkár.

– A múlt század 50-es és 60-as éveiben nagyon kevés fénykép készült. A várossá válás, vagyis a rendszerváltozás körüli időszakból viszont rengeteg fotó közül válogathattunk – osztja meg tapasztalatát Duka Félix. A mórahalmi médiumokat irányító, a városi kommunikációt szervező szakember szerint ötévente végig kellene fotózni minden települést, mert így lehetne nyomon követni a fejlődést, összegezni az életünket. – Amit létrehoztunk, azt dokumentálni is kell! – javasolja.

A tanyaközpontból községgé alakulás 1950–1989 közötti időszakát, majd a városépítés korszakát bemutató fotókon kívül a képviselő-testületi tagokat, a díszpolgárokat is bemutatja, így válik a kiadvány gazdag adattárrá.
Mórahalom várossá válásának 25. évfordulójára közösségi összefogásból készült el az igényes kiadvány. A két szerkesztőn – Duka Félix és Magyar Istvánné – kívül a helyi újságíró és valláskutató Márton Gábor, valamint az adminisztrációs feladatokat elvégző Veszelka Krisztina is sokat tett azért, hogy megszülessen a más települések számára is mintát mutató összeállítás.