Mórahalom lengyel testvérvárosa az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára került

Az Uniejów-hoz, Mórahalom lengyel testvérvárosához tartozó Spycimierz falu tradicionális, 200 éve megszakíthatatlan Úrnapi hagyománnyal büszkélkedhet, melyet 2021. december 16-án hivatalosan is a világ kulturális örökségévé nyilvánított az UNESCO.

Az Úrnapi körmenet virágszőnyegei kivételes és egyedülálló látványt nyújtanak, mely hívők és turisták tömegeit vonzzák minden évben.

A nagyszabású rendezvény őrzi tradicionális jellegét, hiszen három nappal az ünnep előtt családok, fiatalok, idősek kezdik gyűjteni a virágokat, leveleket, tobozokat és kalászokat, bármit, ami a készíteni kívánt mintához illik. Az élővirágok színes szőnyegét a lakosok rakják le az Úrnapi út mentén, amely körülbelül 1 kilométer hosszú.

Az Úrnapi virágszőnyegek világörökséggé való felvételét egy nagyszabású rendezvény keretein belül ünnepelte a helyi közösség 2021. december 17-én, számos meghívott vendéggel, politikai és vallási képviselőkkel karöltve. A rendezvény fénypontja egy színes virágszőnyeg töredékének megjelenítése volt a meghívott vendégekkel, mely motívumai között szerepelt többek között az UNESCO jelképe, a fehér-piros zászló és a „Szellemi kulturális örökség” felirat. Ez az egyedülálló esemény lendületet adott annak, hogy 2022-t az UNESCO Évévé nyilvánítsák a településen. 2022-ben az Úrnapi rendezvény június 16-án lesz a lengyel településen.

Uniejów településközpontja.

A két település közötti együttműködés kialakítása egyébként 2007-ben kezdődött. A kapcsolatfelvételt és a mórahalmi látogatást követően körvonalazódtak az együttműködés lehetőségének területei, melyek a következők voltak: gazdag termálvízkészlet hasznosítása, termálvíz alapú ipar fejlesztése, geotermál energia kihasználása, mezőgazdaság és vidékfejlesztés, falsui turizmus, egészségturizmus, ökológia, természetvédelem.

Uniejów diákcsoportjának látogatása Mórahalmon, 2017-ben.

A delegáció tagjai a Testvértelepülések-fája előtt fotózkodtak.A két település és azok szakemberei azóta is megosztják egymással tapasztalataikat, kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködést kívánnak kialakítani, melynek során közös projekteket szerveznek és konstruktívan együttműködnek.