Mórahalom visszatér a normál működési rendhez

Mórahalom minél hamarabb szeretne visszatérni a normál működési rendjéhez. Minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy a helybéliek és a városba érkező vendégek biztonságban érezhessék magukat – jelentette ki hétfőn sajtátájékoztatón a város polgármestere, Nógrádi Zoltán.

Nógrádi Zoltán a hétfő sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra is arányos, de határozott intézkedéseket kíván hozni, figyelembe véve a jogszabályi kereteket, ahogy azt tette eddig is a járványügyi helyzetben. Csütörtökön megnyit a Szent Erzsébet gyógyfürdő, amelynek valamennyi kültéri medencéje használható lesz. A belépéskor kötelező lesz a maszk viselése. A 65 felettieknek azonban még nem ajánlják a fürdő látogatását – tette hozzá. A játszóterek, parkok, közterületek már az elmúlt héten megnyitottak.

Az Elixír május 20-tól várja vendégeit

A városban működő kereskedelmi szálláshelyeken karbantartások, kisebb fejlesztések zajlottak, de fokozatosan újranyitnak; az Elixír Hotel – a járványügyi ajánlások betartása mellett – már május 20-ától várja majd a vendégeket. A vendéglátó helyek is működnek, de csak a teraszokat nyitották meg.

Már látogatható a történelmi Magyarország építészeti emlékeit bemutató makettpark, az Ezer év parkja. A piacot eddig is folyamatosan működtette a város, vasárnap pedig megtartják az országos kirakodó és állatvásárt, amely iránt óriási az érdeklődés. A vásár területén kötelező a szájmaszk használata, és rendészek ügyelnek majd a védőtávolság megtartására is – mondta el Nógrádi Zoltán. A vásárrádió folyamatosan tájékoztatni fogja az érdeklődőket a szabályok betartásáról. A vásárt mindenki saját felelősségére látogathatja - hangsúlyozta.

Nem marad el a lovas színházi évad

Előreláthatólag augusztus 20-án indul a Patkó Lovasszínház, átszervezéssel valamennyi lovas előadást megtartják, szeptember közepéig tartanak majd az előadások – ismertette.

Nógrádi Zoltán közölte, az önkormányzat 30 millió forintot költött a védekezés költségeire, a koronavírus okozta kiesés – beleértve az elmaradó idegenforgalmi bevételeket – 350 millió forintra tehető.

Tesztelnek


Újraindult a járóbeteg-szakrendelés is, a pácienseket előre egyeztetett időpontokra várják. Péntektől lehetőség lesz a koronavírussal szemben termelt ellenanyagok kimutatására alkalmas tesztek elvégzésére is – mondta a polgármester.

Az elmúlt két hónapban rendszeresen gyógyszerszállítmányokat juttattak Vajdaságba, azoknak a pácienseknek, akiket a járványmentes időszakban Mórahalmon kezelnek – tette hozzá.

Az egyházi szolgáltatások is újra igénybe vehetők, valamint a temetések rendje is visszaáll az eredeti állapotba, a szükséges szabályozások mellett. Újra működnek a sportolásra alkalmas kültéri edzőpályák, 18-ától pedig a Gyermekház is újra üzemel. Megnyit a hulladékudvar, és nem lesz fennakadás a hulladékszállítás ütemezésében sem.