Mórás csapatversenysikerek - a KerekEmese versenyen nyertek a diákok

Egymás után hozzák el a díjakat a különböző országos tanulmányi versenyeken a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai.

Az ópusztaszeri emlékpark KerekEmese versenyén ötödik és hetedik helyen végzett a csapat, Kovács Zsófia pedig országos második lett egy környezetismereti megmérettetésen.

Az iskola könyvtárában ültünk le a közelmúltban négy diákkal még tanítási idő alatt. A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola hatodikos tanulói – Császár Noémi, Kovács Zsófia, Szablár Luca, Vadász Fanni – ismét sikeres szereplésükről számoltak be. A feladatokról és a siker titkáról meséltek.

A szülők is segítettek

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vetélkedősorozata a KerekEmese, történelmi, néprajzi, természetismereti, irodalmi, művészeti verseny. Feladatai tanórán kívüli kutatómunkát, találékonyságot, ügyességet és kitartást igényelnek. Az idén online formában megszervezett vetélkedő összehangolt munkát igényel minden szereplőtől.

– Rendkívüli összefogásra volt szükség, hiszen a gyerekek mellett a tanári kar, a szülők is segítettek, hogy be tudjuk fejezni a versenyt. Nem lettünk volna ennyire sikeresek a kiváló szülői háttér nélkül. Külön köszönettel tartozunk Gajdácsné Erikának, aki a dél-alföldi népviselet bemutatásával, a lányok beöltöztetésével járult hozzá az első forduló sikeréhez - – mondta a gyerekeket felkészítő tanár, Madarászné Weinrauch Ivett.

Mindkét kategóriában ott voltak

A lányok azt mesélték, sok feladatot élveztek, például az operafelismerést, vagy amikor karikatúra alapján kellett felismerni történelmi személyiségeket, híres embereket, vagy tárgyakról kellett megnevezni hozzájuk köthető irodalmi hősöket. Nehéz volt számukra viszont Magyarország stadion­jainak felismerése. A mórahalmi iskolát mindkét kategó­riában képviselte egy-egy csapat. Magonc kategóriában az 5–6. évfolyamosok 7., a Csemete kategóriában a 7–8. osztályosok az 5. helyen végeztek.

Legutóbb az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vetélkedősorozatáról a KerekEmeséről hoztak el díjat a mórahalmi diákok. Kovács Zsófia pedig országos második lett a Kaán Károly-versenyen. Fotó: Karnok Csaba

A csapat tagja volt az a Kovács Zsófia, akiről már írtunk korábban lapunkban, amikor megnyerte a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny területi fordulóját. Folyamatosan sikerrel vesz részt versenyeken, most a Kaán Károly Országos Természet és Környezetismereti verseny megyei fordulóján első, az országoson pedig második helyezést ért el. Már a megyei megmérettetés is sokrétűnek bizonyult, hiszen a változatos feladatok felölelték a teljes hatodikos tananyagot, a TermészetBÚVÁR magazin jó néhány számát, cikksorozatait és képeit.

Ilyen diákkal még nem találkozott

De még ez sem volt elegendő a sikerhez, hiszen a versenyzőknek átfogó ismeretekkel kellett rendelkezniük a névadó, Kaán Károly erdőmérnök, gazdaságpolitikus életéről és munkásságáról, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Parkról és a Duna–Dráva Nemzeti Parkról is. Zsófi kiemelkedően jól vette az akadályokat, már a felkészüléskor is remekelt, és kitartóan dolgozott együtt felkészítő tanárával, Murányi Gabriellával.

– Harmincöt éve vagyok a pályán, de ilyen eredményes diákkal még nem találkoztam – tette hozzá büszkén Madarászné Weinrauch Ivett.

Forrás: delmagyar.hu