Napelemet telepítenek a Szent Erzsébet fürdőbe

Két ütemben telepítenek napelemeket a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő épületeinek tetejére, amivel az intézmény áramfogyasztásának harmadát fedezik majd.

A beruházás része a Dekarbonizált Mórahalom – geotermikus alapú fenntartható, kombinált zöldenergetikai mintaprojekt kistelepülések számára programnak, aminek általános célkitűzése egy olyan innovatív mintaprojekt megvalósítása Mórahalmon, amely a földgáz­alapú energiaellátás helyben elérhető, megújuló forrásból történő kiváltásával egy fogyasztóbarát, az ellátásbiztonságot növelő, környezetvédelmi és pénzügyi szempontból fenntartható ellátási modellként szolgál a hazai, 5-10 ezer lélekszámú települések fejlesztéséhez.

Az első ütemet ebből a projektből valósítják meg, a másodikat TOP-os forrásból. A beruházás teljes költsége 70 millió forint.

– Most egy körülbelül 90 kilowattos teljesítményű rendszert rakunk fel, a következőben pedig 120 kilowattosat –mutatta a fürdő főépületének tetején Farkas Gábor intézményvezető, miközben a villámhárítók között bukdácsoltunk.

– Ez komoly beruházás, ami komoly teljesítményt jelent, aminek köszönhetően nem a külső hálózatról kell majd a villamos energiát behoznunk, hanem saját magunk megtermeljük. Szigetszerűen fog működni, azaz nem táplálunk vissza a hálózatba áramot, hanem helyben felhasználjuk, amit megtermelnek a panelek –magyarázta a fürdővezető.

A két ütemben megvalósuló fejlesztéssel így hamarosan egy nap közel 200 kilowatt áramot tudnak termelni, ami hatalmas mennyiségnek hangzik, de mint az igazgató mondta, az egy másik kérdés, hogy olyan 600-650 kilowatt között van a napi fogyasztásuk.

– A piacon a villamos energia ára emelkedett, ellentétben a védett lakossági árakkal. Mi nagyfogyasztók vagyunk, nekünk fontos, hogy ezt tudjuk kezelni és kordában tartani – tette hozzá.