Négyszintes kollégiumot húznak fel Mórahalmon a cserediákoknak

Diákszálló épül Mórahalmon, a Szegedi úton. Ide vajdasági cserediákokat várnak majd, akik a mórahalmi szakképzőben tanulhatnak.

Korábban többször írtunk róla, hogy a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Szakképző Iskola egymás után növi ki a kollégiumokat, így újabb épületekre van szüksége az intézménynek, hogy el tudják helyezni a nem helybeli diákokat.

Tavaly az önkormányzat segítségével alakították át a Röszkei úton lévő inkubátorházat. Az átmeneti kollégium 50 tanuló befogadására alkalmas. Ezt úgy alakították ki, hogy amikor ezt is elhagyják a diákok, akkor át lehet építeni apartmanokká, amelyek kiadhatók, és az iskolában tanuló turisztikai ágazatos diákok számára tanhotelként működik majd tovább. A már kész ideiglenes kollégium mellett szükségesnek tűnt még egy ilyen épület ki­­alakítása tavaly év végére. Ez az épület a volt Klebelsberg-iskola irodaháza, az ideiglenes kollégi­­um szomszédságában található.

Vajdasági diákokat fogadnak majd. Már állnak a falai Mórahalom új diákszállásának, aminek az őszre kell elkészülnie. Fotó: Kuklis István

Az igények kielégítésének céljából a mórahalmi önkormányzat egy új, 150 férőhelyes kollégiu­mot épít. A négyszintes kollégium beépítési alapterülete összesen 3130 négyzetméter. A létesítmény a régi focipálya helyén áll majd. A tervezésre 20 millió fo­­rint vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Ezzel párhuzamosan egy kisebb beruházás is megvalósul a városban. A Szegedi úton már állnak a falai egy kisebb épületnek, ami elsősorban nem a szakképző iskola igényeit elégíti ki. Nagybecskerek és Mórahalom között konzorciumi megállapodás jött létre, amelynek része, hogy 110 millió forintból diákszálló is épül Mórahalmon 17 főiskolás cserediák számára. 2020-ban a tervezési munkák és a kivitelező kiválasztása zajlott le.

A tervek szerint a mórahalmi Bauszer Kft. október 15-ig felépíti a szállót.

Ennek pontos részleteiről, az ösztöndíjprogramról, a határon túli diákok fogadásáról és a két város közötti megállapodásról Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere tart majd sajtótájékoztatót május 26-án.

Forrás: delmagyar.hu