Népi mesterségek, maskarás figurák, perdülő szoknyák – hit és hagyomány a mórahalmi tárlaton

Hagyományainkat éltető, örökítő, gyakorló közösségek, generációról generációra hagyományozódó tudás, szokások és tevékenységek elevenednek meg az Aranyszöm Rendezvényházban kiállított lenyűgöző fényképeken.

A csütörtöki tárlatmegnyitót kísérő rendezvények színesítették. Kovács-Tanács Istvánné, a rendezvényház munkatársa elmondta, egy térségi kulturális programsorozat részeként látják vendégül a „Szellemi kulturális örökség Magyarországon” elnevezésű, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Petőfi Kulturális Program keretében létrejött kiállítását, amely a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével valósult meg. Hozzátette, az eseményen részt vettek a mórahalmi Bástya Nyugdíjas Klub tagjai, valamint az ásotthalmi Fenyőerdei Otthon lakói is. Az intézmény fogyatékkal élő gondozottjai közül többen fotó-és filmes szakkörök aktív résztvevői, ezért lehetőséget kaptak ellátogatni a helyi Móra-Net Televízió stúdiójába, majd megnézhettek egy, a munkatársak által készített, a környék gasztronómiájáról szóló kisfilmet.

A megnyitó Vastag István és Ördög Mihály klarinétművészek előadásával vette kezdetét, majd Felföldi László néprajzkutató beszélt arról, hogy ez a nagyszabású tárlat egy nemzetközi rendezvény egyik állomása, hasonló kiállítás látható most Brüsszelben és Varsóban. Mint fogalmazott, a közösségi hagyományok bemutatása mellett kiemelten fontosnak tartja felhívni a figyelmet a kulturális identitás jelentőségére, kulturális sokszínűségünk bemutatására. Egyúttal az egyes települések, jelen esetben a mórahalmiak fókuszát saját örökségükre irányítani, hiszen minden közösség rendelkezik olyan hagyományokkal, amelyek megőrzésre érdemesek.

Mindezt közvetíti a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén és az UNESCO listáján szereplő örökségekről készült művészi fotókból álló kiállítás, amely március 7-ig díjtalanul tekinthető meg az Aranyszömben.