Önkormányzati és civil összefogás Mórahalmon – Több mint ezer csomaggal teszik szebbé a karácsonyt

Mórahalom Képviselő-testületének két évtizede szívügye, hogy a nehezebb sorsú családok és egyedül élő idősek karácsonyi ünnepét könnyebbé tegye. Ebben az évben a hagyományos ünnepség kereteit mellőzve, a testület tagjai és civil szerveztek képviselői személyesen juttatják el a több mint ezer csomagot december folyamán a háztartásokba.

Karácsony közeledtével a város mindig gondol azokra, akiknek az ünnep valami miatt kevésbé könnyű: egyedül vannak, esetleg nem kerülhet ajándék a karácsonyfa alá vagy többfogásos étel az ünnepi asztalra. Az önkormányzat ebben az évben 800 élelmiszercsomagot készített el és juttatott házhoz a 70 év feletti mórahalmiaknak, illetve az Idősek Otthonába további 100 kisebb csomag, és a nyugdíjas klubok tagjainak még 171 ajándékcsomag készült el.

Az adományozó munkába civil szervezetek is bekapcsolódtak: szokásos módon a Bonitas Nőegylet és a „Jövőnk a család” Mórahalmi Nagycsaládosok Egyesülete is. A Nőegylet idén 17 család számára állított össze ajándékokat, így összesen 32 gyermek karácsonyát tették szebbé. A nagycsaládos egyesület pedig 8 otthonba juttatott el szeretetcsomagot, ami azt jelenti, hogy jóvoltukból közel 30 gyermek örülhetett különféle játékoknak, könyveknek, édességeknek.

Három éve egy új kezdeményezés is gazdagítja a jótékonykodási lehetőségeket Mórahalmon. Az önkormányzat intézményi köre és a Vöröskereszt összefogásában további, tartós élelmiszert tartalmazó csomagok készülnek el decemberben, melyet az intézményi kollektívák és olykor a nevelési intézményekhez kapcsolódó szülők adományaiból állítanak össze.

A 70 éven felüliek 800 csomagjának kiosztásában rengeteg segítő vesz részt: a tanyagondnoki szolgálat munkatársai, a tanácsosok, képviselő-testületi tagok, alpolgármesterek és a polgármester is. Nógrádi Zoltán kiemelte: az önkormányzat összességében 2020-ban több millió forintot költött az említett élelmiszercsomagok összeállítására, ajándékutalványokra és ehhez még hozzákapcsolódik a rengeteg civil adomány.

A mórahalmi városvezetés bízik abban, hogy az egyébként is rendhagyó 2020-as karácsonyi időszakot ezzel a kis gondoskodással sikerül szebbé, könnyebbé tenni a nehezebb körülmények közt élőknek.