Örömmel telt szívek, az új esztendőbe vetett hit – zajos sikert aratott a mórahalmi Újévi Hangverseny

Hatalmas sikerrel zajlott a 24. Újévi Hangverseny a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban. A színházterem zsúfolásig telt, még pótszékeket is el kellett helyezni, olyan sokan voltak kíváncsiak a Mórahalmi Fúvószenekar koncertjére.

A rendezvényen Nógrádi Zoltán polgármester újévi köszöntőjében arról beszélt, hogy bonyolult, nehéz és sokféle érzést felszabadító esztendő van mögöttünk, nehézségekkel, bizonytalansággal, veszteséggel és fájdalommal, küzdelmekkel és próbatételekkel teli. De az első, amit megállapíthatunk az új évben, hogy túléltük az előzőt. Túléltük, átéltük, bölcsebbek lettünk, mindazt amit a sors ránk mért, egyenes gerinccel viseltük.

– Most a legfontosabb feladatunk az, hogy összeadjuk azt a hitet, erőt, akaratot, amellyel magunk mögött tudjuk hagyni a 2022-es esztendő miden olyan emlékét, amitől szabadulni szeretnénk. Magunk mögött kell hagynunk, mert aki belefeledkezik a múlt nehézségeibe, képtelen a jövőt megélni, építeni, gyarapítani. A kínai mondás szerint ha valaki belefullad a folyóba, az nem azért van, mert beleesett, hanem mert nem tanulta meg, hogyan kell abból kimásznia. Így nekünk nincs más dolgunk, mint belekapaszkodni fiataljaink erejébe és energiáiba, időseink bölcsességébe, a generációk egymásra épültségébe, és kimászni az örvényekkel teli folyóból. Hiszen a fa gyökere is azért létezik, hogy megadja a támaszt, az erőt a növekedéshez. A törzs évről évre gyűrűivel gyarapítja a tudást és mindazt, amivel a lombkoronát erősíteni lehet. De mindig ott van a virág mögött rejlő mag, amely már a jövőt, az újat, a reményt rejti magában. A legnagyobb hatalom, ha választhatunk, ha dönthetünk. Most választhatunk. Magunk mögött hagyunk egy időszakot és fölépítünk egy újat. Megvan hozzá mindenünk, ami szükséges. A Homokhátság lakói soha nem tévesztették el az irányt. Elődeink munkájukkal, életükkel meghatározták számunkra a jól követhető mintát. Tudjuk, kik vagyunk. Tudjuk, mi a hit, mert vezérel bennünket. És azt is tudjuk, mit tervezünk a jövővel, mit szeretnének elérni, mit képviselünk. Marad a régi homokhátsági módszer, a munka. Az a munka, amellyel meg tudjuk teremteni magunk és a következő generációk számára azt a jövőt, amelyre mindannyian áhítozunk. A legfontosabb feladat most az, hogy nézzünk szembe azokkal a dolgokkal, amiktől félünk. Édesapám mindig azt tanította, az a legnehezebb, ha félelmet táplálunk azzal szemben, amit elvégezni kötelességünk. Szembe kell hát néznünk az előttünk álló kihívásokkal, össze kell szednünk minden erőnket. Akkor megteremtődik a jóság, a bölcsesség, és az emberség, amellyel meg tudjuk valósítani a jövőt, amelyre alapozhatunk. Áldott, békés, egészséggel teli, szerencsés új évet kívánok a mórahalmiaknak, a Homokhátságon élőknek és mindazoknak az országban, akik a nemzet pillérét tartják, építik és képezik ezzel a jövő horizontját.

Nógrádi Zoltán beszéde után Mórahalom legújabb díszpolgárát, Ótott-Kovács Józsefné Margó nénit köszöntötte. Méltatásában elmondta, a „város nagymamája” generációk számára meghatározó személyiség, a gyerekeknek palacsintát süt, ha épp arra van szükség, segíti a Gazdakört, vezeti a nyugdíjas klubot, szoros kapcsolatot ápol az egyházzal, a környező településekkel való baráti kapcsolata is példátlan. A polgármester hozzátette, Margó néni nagyszerű nagymama, dédnagymama, aki minden körülmények között óvja, védi testi és lelki egészségünket.

A díszpolgári cím átadása utána városi elismerések következtek. Azoknak mondott köszönetet a képviselő-testület, akik életükkel, munkájukkal öregbítik a település hírnevét. Megyeri Barbara és Megyeri Kolos ökölvívó testvérpár országos és nemzetközi rangadókon szerepel sikeresen, és bár még nagyon fiatalok, máris megkapták a város elismerését. A mórahalmi pálinkaverseny országos hírű esemény, amelyet a Pálinka Lovagrend is jegyez. Ez nagyban köszönhető a Kerekes Pálinka Kft. munkatársainak, első sorban Kerekes Pálnak és családjának. Ők is átvehették a városi elismerést.

Mórahalom országos és megyei kitüntetettekkel is büszkélkedhet. Nógrádi Zoltán köszöntötte Kovács-Tanács Istvánné Erikát, az Aranyszöm Rendezvényház munkatársát és a Kapocs Népfőiskola vezetőjét, aki a Csongrád-Csanád megye kultúrájáért díjat kapta meg. Kiss Bernadett könyvtáros az Olvasás Nagykövete kitüntető címmel büszkélkedhet, Sárközi László polgárőr pedig az Országos Polgárőr Szövetség Kopácsi Sándor-díját érdemelte ki.Az ünnepi műsort a Mórahalmi Fúvószenekar szolgáltatta, akik óriási sikert arattak. A program a Batthyány-indulóval kezdődött, de hallhatott a közönség operaáriát, a párizsi foci VB dallamát, klasszikus muzsikát, de az i-re a pontot a műsorzáró produkció, a Reptér című, már-már ikonikussá váló dal tette fel. Együtt énekeltek a színpadon lévők és a közönség soraiban ülők, majd vastapssal köszönték meg a vendégek a fergeteges estét a közreműködőknek.