Ősszel beköltözhetnek a diákok Mórahalom új kollégiumába

A Szilágyi Mihály kollégium megépítésével Mórahalom város történelmének egyik legnagyobb kormányzati beruházása a végéhez közeledik.

A 150 fő elhelyezését biztosító, három szintes intézménybe a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói nyerhetnek majd felvételt. Csonka Csaba projektmenedzser elmondta, az iskola vonzereje miatt folyamatosan nő a diákok létszáma, ezért új kollégiumi férőhelyekre van szükség.

– Az önkormányzat igyekezett megtenni mindent annak érdekében, hogy a Mórahalmon tanuló, de nem helyben élő diákok számára ideiglenes szálláshelyeket alakítson ki, miután a Garabonciás kollégium már az iskola nyitásakor megtelt. Így két átmeneti diákotthon áll rendelkezésükre a Röszkei úton. Az új kollégium műszaki átadás-átvétele márciusban elkezdődik, és várhatóan egy hónapot vesz igénybe. A nyári időszakban terheléses üzemeltetés lesz, amelynek során magát az épületet, a bútorokat, eszközöket tesztelik. Reményeink szerint ősszel már beköltözhetnek a diákok.

A modern, ízléses bútorokkal berendezett és tökéletes felszereltségű épületben tanulószobákat, elkülönítő-és orvosi szobákat, közösségi tereket és személyzeti helyiségeket is kialakítottak, de a kollégium környezetére is figyeltek. Az udvaron például rekortánpálya épül.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló beruházás célja többek között az elvándorlás csökkentése, a szülőföldön maradás és megerősödés. De az önkormányzat azt is szem előtt tartja, hogy a Mórahalmon tanuló diákok jól érezzék magukat a kollégiumban.

– Azt szeretnénk, ha otthon éreznék itt magukat a fiatalok, akár a határon túlról, akár az ország más településeiről érkeznek. Fontos számunkra, hogy kényelmes körülmények között tanulhassanak, érezzék, hogy jó helyen, biztonságban vannak.