Palacsintát sütöttek táborozó gyerekek - a szakiskola szakmáival ismerkedtek Mórahalmon

Mórahalmon a szakiskolában ért véget pénteken a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra egyhetes sütő-főző tábora. A gyerekek palacsintát készítettek ebédre.

Mi ketten sütöttünk 103 palacsintát – mondta Ungi Friderika Horváth Kenézre mutatva a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium folyosóján, ahol az ebédre vártak. A gyerekek a szakiskola és a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórával együttműködésében szervezett táborba érkeztek, a csütörtököt és a pénteket töltötték Mórahalmon. Az általános iskolások a foglalkozásokon kipróbálhatták a szakiskola szakmáit: habcsókot süthettek, habcsók tortát és palacsintát készítettek és megismerkedtek a gyógynövényekkel. A programmal a cukrász szakmát népszerűsítették. A népszerűsítő munka pedig igen jól sikerült.

Ez egy olyan tábor, ahol sütünk-főzünk – foglalta össze a lényeget Fridus, majd részletesen átbeszéltük az elmúlt hét történéseit a gyerekekkel. Készítettek mézeskalácsot, túrós pogácsát, fagyiztak, jártak az Art Hotelben és az egyik közeli cukrászdában és a Kövér Béla Bábszínházban is.

Csütörtökön már a mórahalmi szakiskolában főztek, a gulyásleveshez csipetkét, desszertnek pedig a pavlova torta névre hallgató habcsóktortát készítettek. Pénteken pedig a már nagyon várt palacsinta gyártása folyt a szakiskola tankonyhájában Kis Sándor cukrász szakoktató segítségével.

Édességekben jó vagyok, palacsintában a legjobb – mondta Friderika. Kenéz ezt azzal egészítette ki, hogy palacsintát ő is tud készíteni, tortát pedig segítséggel. Schmidinger Tamás szerint a palacsinta a legkönnyebb, majd hozzátette édesapjának a vaddisznópörkölt elkészítésében szokott segíteni. Vaddisznópörkölt nem volt pénteken a szakiskolában, krumplileves készült ebédre a palacsinta mellé.

Azt már Kis Sándor szakoktató tette hozzá, hogy a gyerekek igyekeztek részt venni a palacsintakészítésben, de Friderika kiemelkedett a mezőnyből lelkesedésével. Százból legalább hetvenet ő készített el egyedül. De ez még semmi, a Tóth János konyháján tanulta meg spatulával és a levegőben dobálva megfordítani a palacsintát.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János