Stampf Mariann: azt szeretnénk, ha vendégeink legközelebb is Mórahalmot választanák

A MÓRA-TOURIST Nonprofit Kft. év elején kinevezett ügyvezetőjével, Stampf Mariannal arról beszélgettünk, hogy a szervezet hogyan tudja segíteni Mórahalom turisztikai vonzerejét.

- Milyen feladatok várnak idén a MÓRA-TOURIST Nonprofit Kft-re?

- Elsősorban a TDM tevékenységünket, azaz Mórahalom város turisztikai kínálatának egységes és hatékony megjelenítését kell erősítenünk. Partnerségre törekedve szeretnénk bevonni nemcsak a várost, de a környező településeket és szolgáltatókat is, hogy a Mórahalomra érkező turisták mindennel elégedettek lehessenek. Feladataink másik része a hozzánk tartozó intézmények és turisztikai szolgáltatások üzemeltetése, amely folyamatosan bővül az igényeknek megfelelően.

Az idei évtől például már rendelkezésünkre áll egy 20 személyes kisbusz, amelyekkel kisebb-nagyobb csoportokat szállíthatunk a Mórahalom környéki látnivalókhoz. Néhány hónapja nyílt meg a helyi portékákat árusító ajándékboltunk, ezzel is szeretnénk segíteni a helyben készített termékek értékesítését, illetve lehetőséget adni a helyi lakosoknak és a turistáknak a jellegzetes helyi ajándéktárgyak megvásárlására.

- Milyen lehetőségeket kínálnak a két-három napra érkező vendégeknek és milyen programok közül választhatnak azok, akik akár egy hetet is szeretnének Mórahalmon eltölteni?
- Mórahalom város elsődleges vonzereje a fürdő, ahova évente több tízezer turista látogat el, segítve Mórahalom példaértékű turisztikai fejlődését, és bevételi lehetőséget is teremt a lakosság széles körének. Az ajánlott programok többnyire a fürdőlátogatást egészítik ki. Néhány napra érkező vendégeinknek ajánljuk a Rétesház meglátogatását, ahol hagyományos és különleges ízekben készített réteseket kóstolhatnak és vásárolhatnak. Közben lehetőség adódik a Homokháti Emlékház, valamint a Babagyűjtemény megtekintésére is.

A városnéző kisvonatunk körbeviszi vendégeinket a városban, illetve a Bivalyrezervátumba is elkalauzolja az érdeklődőket. A Bivalyrezervátum olyan látványosság, mely hazánkban Mórahalmon kívül csupán egyetlen helyen található. A terület önállóan is körbejárható, igény esetén túravezetést is tudunk biztosítani. Aki sportosabban él, annak kerékpár kölcsönzési lehetőségünket tudjuk ajánlani, Mórahalomról minden irányba jól kiépített kerékpárúton lehet megközelíteni a környék látványosságait.

Több napos időtöltés esetén a turisták szívesen látogatják a közelebbi környék látványosságait, úgymint a Zákányszéki Madárkertet, a Röszkei Paprikamúzeumot, Ásotthalmon a Mangalica Tájházat, illetve a tavalyi évben megnyílt Rózsa Sándor Emlékházat.

Egész évben változatos túrázási lehetőséget hirdetünk a környék értékeinek megismerésére. Közülük évek óta óriási sikernek örvendenek a gombatúráink, bunkertúránk, csillagtúráink, a természeti szépségek nyomába eredő túrák, illetve idén olyan újdonságokat kínálunk, mint a Szent György napi kihajtás, illetve a Must-túra.
Idén nyáron tervezünk a városban időző turisták és érdeklődők számára szerbiai partnerünkkel közösen szervezett egy napos kirándulásokat Szabadkára, illetve Palicsra.

Az extrém kalandok kedvelői Segway túrát tehetnek Nagyszéksósra, illetve igény szerint quadot bérelhetnek, vagy quad-túrákon vehetnek részt. A település modern, jól kiépített sportcentrummal, teniszpályával, szabadtéri fitnessz parkkal, cross- és salakmotor pályával rendelkezik.

Az Aranyszöm Rendezvényház kulturális programjai között szerepelnek az immár hagyománnyá vált nyári fesztiváljaink, mint a Homokháti Sokadalom, Rétesfesztivál és a Bivaly fesztivál. Mindezek mellett nagyon sikeresek a színvonalas színházi előadások, melyek a nyári hónapokban is kulturális csemegével szolgálhatnak mind a helybéli lakosok, mind az idelátogató vendégek számára.

Partnerségi megállapodásunk van a Szegedi Vadasparkkal illetve a nagy hagyományokat őrző Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal, terveink között szerepel együttműködés kialakítása a szegedi Móra Ferenc Múzeummal.

A Tourinform irodában mindezeken felül különböző csomagajánlatok közül is választhatnak az idelátogató vendégek, akár párokról, családokról vagy baráti társaságokról legyen szó.

- A helyi TDM hogyan támogatja a magán szálláshelyeket?
- Párbeszédbe kezdtünk a helyi turisztikai egyesülettel a hatékonyabb együttműködés érdekében. A turisztikai szezonban a Tourinform irodába betérő vendégeket nem csupán a szálláshelyek és programok elérhetőségéről tájékoztatjuk. A Turisztikai Egyesület tagjaival, valamint a TDM által üzemeltetett szállásfoglaló rendszerben szerződött partnerekkel együttműködve az érdeklődőket a vendég igényeinek megfelelő szabad szálláshelyekre irányítjuk, melyért közvetítési díjat nem számolunk fel. Ezt a munkát, mely közös érdekünk, a szállásadók azzal tudják megkönnyíteni, hogy rendszeresen jelzik, ha szabad szálláshelyük van.

Ezen túl folyamatban van a város 4 pontján korábban kihelyezett, szálláshelyeket bemutató táblák tartalmának frissítése.
A bel- és külföldi kiállításokra, mint például az Utazás ’15 kiállításra, ahol a város megjelenik, magunkkal visszük a szállásadók kiadványait, illetve a Tourinform irodában is elérhetővé tesszük a hozzánk beérkező prospektusokat, névjegykártyákat.

A Móra-Tourist Nonprofit Kft idén is megjelenteti Mórahalom és térsége éves rendezvénynaptárát, mely ingyenesen elérhető lesz az érdeklődők, így a szállásadók számára is.

Közös célunk, hogy a hozzánk érkező vendégek érezzék jól magukat nálunk és minél többen döntsenek úgy, hogy legközelebb is minket választanak. Akik itt vannak, tartalmas időtöltésben legyen részük, majd hazatérve ajánljanak minket ismerőseiknek, barátaiknak. Ezért dolgozunk, és szívesen együttműködünk mindazokkal, akik maguk is szeretnének ezekért a célokért tenni.