Szakemberek foglalkoznak tanulási nehézségekkel küzdő diákokkal Mórahalmon

A felújított mórahalmi iskola tetőterében kialakított helyiségben főállású gyógypedagógusok foglalkoznak a különböző tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel, akiknek így nem kell bejárniuk Szegedre. Gondiné Dobó Anna óráján mi is együtt játszottunk a gyerekekkel.

Befogadó iskolaként integráltan, a többi diákkal együtt oktatják a mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolában a tanulási nehézséggel küzdő gyerekeket.

Ha ez nem lenne, akkor ezeknek a gyerekeknek Szegedre, a Sólyom utcába, a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe kellene bejárniuk. Ami még hatalmas dolog, hogy nem utazó gyógypedagógussal oldjuk meg a feladatot, hanem van két főállású gyógypedagógusunk, Gondiné Dobó Anna és Szikora Beatrix. A sajátos nevelési igényű vagy tanulásban akadályozott tanulóink fejlesztését helyi szakemberekkel tudjuk ellátni, az ő munkájukat két pedagógiai asszisztens segíti – magyarázta Kazi Mária, az iskola igazgatója.

Hozzátette, a fejlesztőpedagógusok rengeteg eszközt használnak, egyikük már-már megszállottan gyártja ezeket a tanulást segítő játékokat. Felmentünk a tetőtérben kialakított foglalkoztatóba, ahol elbúcsúztunk az igazgatónőtől, aki átadott minket Gondiné Dobó Annának és négy diákjának.

Norbi, Timi, Laura és Johanna csak néhány percig ültek csöndben. Az asztalokra és a földre, ahová csak néztünk, játékokat pakoltak. A gyerekek hamarosan egymás szavába vágva magyarázták a játékszabályokat.

Sokan azt hiszik, hogy csak játszunk, de én tudom, rengeteget fejlődnek tőle – mondta Gondiné Dobó Anna. Az egyik a memóriát, a másik a szókincset fejleszti, netán a kézügyességet, van, amelyik pedig a számolásban segít. Egymás után próbáltuk ki ezeket a gyerekekkel úgy, hogy kicsit mi is gyerekké váltunk.

A tanárnő a Délmagyarországot is felhasználja oktatási célra, a fotókat kell összepárosítani a hozzá illő címmel, vagy képaláírással.

Bármiből lehet játékot készíteni

– húzott elő egy nagy csomag névjegykártyát Anna néni. A férje által begyűjtött névjegyeket például abc sorrendbe kell állítani. A nagy nyomtatott betűket például a Délmagyar keresztrejtvényein gyakorolják. Ezeken a foglalkozásokon a gyerekek úgy tanulnak, hogy közben jól érzik magukat. Látszik, mindannyian szívesen járnak ide.

Szent állatuk, a csiga

– Jaj, ez a mi szent állatunk és a védőszentünk, a csiga. Lassan halad, mint mi – mondta a tanárnő, amikor egy nagyméretű befőttes üveget vettünk észre az egyik asztalon. Az üvegben egy afrikai csiga lakik, amely a gyerekek nagy kedvence. Laura és az öccse, Isti hordják az állatnak az eleséget.

Forrás: delmagyar.hu, Fotós: Török János