Százéves tanyát újítanak fel Mórahalmon

Tizenkét millió forint támogatást nyert Mórahalom a Népi Építészeti Programban egy 1920-as években épült tanya korhű helyreállítására. Húsvét után kezdődik a munka, megnéztük, hogy néz ki most az épület.

A valószínűleg migránsok által a szoba közepén rakott tűz maradékától eltekintve mintha egy darab történelem elevenedne meg abban a kis parasztházban, ami Röszke felől érkezve, Mórahalom határában fogadja a látogatót. A tanyát a tulajdonos ajánlotta fel megvételre az önkormányzatnak, és a szakember rögtön meglátta a benne rejlő értéket.

– A mórahalmi önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a régi értékek megőrzésére – kezdte Krisztin István. Mórahalom társadalmi megbízatású városfejlesztési alpolgármestere elmondta, a Dobó-tanya épületének felújítására a Népi Építészeti Programba az önkormányzat tavaly októberben adott be pályázatot. Februárban érkezett a hír: 3 milliós önerő mellett 12 milliós támogatásban részesültek. Krisztin István, aki több mint húsz éve dolgozik az építőiparban, a tanya több különlegességét is megmutatta. Az egyik a füstöskonyha, a kémény nélkül épített főző-, sütő- és fűtőhelyiség. A másik a deszkázott oromfal és a belső mestergerenda.

– Ami kuriózum és én sem találkoztam még vele, hogy a talajpára-szigetelést itt fával oldották meg – magyarázta a szakember.

Elmondta, a minden bizonnyal fűrészelt fenyődeszkából készült oromzat kialakításának egyszerűsége arról árulkodik, hogy a tulajdonos alacsony státuszú lehetett, mert hiányzik a módosabb gazdatanyákra jellemző napsugaras ornamentika. A ház feltételezhetően a 19. század vége és a 20. század első évtizedei között épülhetett. Külső-belső világa célirányosan dísztelen, a tanya munkahelyként funkcionált, az esztétikum nem kapott hangsúlyt. A szakember értékelése alapján az épület építészeti, kultúrtörténeti és néprajzi szempontból olyan értéket képvisel, ami eltűnőben van.
A Dobó-tanya helyreállítása április második felében, húsvét után kezdődik, és előreláthatólag a nyár végéig tart. Az épületet a felújítás után közösségi térként szeretnék majd működtetni mórahalmi civil szervezetek.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János